Lajme

Sa fitojnë mësuesit në Zvicër?

Fraza "mësuesit duhet të paguhen më shumë" u përsërit aq shpesh nga prindërit që e gjetën veten duke mashtruar punën dhe fëmijët e tyre gjatë bllokimit të koronavirusit, saqë u bë një klishe

Por sa paguhen në të vërtetë mësuesit në Zvicër – dhe si ndryshon kjo nga kantoni në kanton?

Një vlerësim i gjerë i pagave të mësuesve i bërë së bashku nga gazeta zvicerane Watson ka zbuluar pagat e mësuesve në të gjithë vendin.

Nivelet e pagave ndahen sipas niveleve të ndryshme të shkollimit, transmeton albinfo.ch.

Mësuese në kopsht

Ka një divergjencë të konsiderueshme në pagat e fituara nga mësuesit e kopshteve në të gjithë Zvicrën.

Në Cyrih, mësueset e kopshteve fitojnë 86,000 CHF – që është rreth 5,000 CHF më shumë se kudo tjetër në Zvicër.

Mësuesit e kopshteve në Graubünden, në lindje të Zvicrës dhe më pak se tre orë larg, fitojnë 60,000 CHF – më së paku kudo në vend.

Megjithatë, ka shpresë për mësuesit që fitojnë më pak se disa nga homologët e tyre kombëtarë, me rritje të konsiderueshme në pagat e mësuesve në vitin e kaluar, transmeton tutje albinfo.ch.

Shuma vjetore u rrit me pothuajse 8,000 CHF në Schaffhausen, 5,000 CHF në Bazel dhe CHF 3,388 në Bernë.

Paga mesatare për mësuesit e kopshteve në Zvicër është 73,963 CHF (+730 CHF krahasuar me 2019), ndërsa maksimumi është 112,311 CHF (+1071 CHF krahasuar me 2019).

Shkolla fillore

Gjeneva ka pagën më të lartë për mësuesit e shkollave fillore (97,000 CHF), të cilët marrin të njëjtën shumë si kolegët e tyre të nivelit të shkollës së mesme dhe të mesme.

Mësuesit e shkollave fillore të Ticinos paguhen më pak (65,800 CHF).

Paga mesatare për mësuesit e shkollës fillore në Zvicër është 77,800 CHF, ndërsa paga maksimale është 117,700 CHF, transmeton tutje albinfo.ch.

Shkolla e mesme

Cyrihu përsëri më pak se sa kur bëhet fjalë për pagat e mësuesve – mësuesit në kantonin më të populluar të Zvicrës fitojnë pak më pak se 100,000 CHF.

Gjeneva është vetëm pas në vendin e dytë, ndërsa kantoni i vogël Appenzell Innerrhoden është në vendin e tretë.

Nidwalden, ku mësuesit e shkollave të mesme fitojnë CHF 85,000 është më i ulëti në vend.

Gjimnaz

Mësuesit e shkollave të mesme fitojnë më shumë në Zug, të ndjekur nga Cyrihu dhe Thurgau.

Mësuesit në këto tre kantone fitojnë përkatësisht 118,000, 112,000 dhe 111,500 CHF.

Neuchâtel është në fund të listës për mësuesit e shkollave të mesme, megjithëse mësuesit ende fitojnë më shumë se 80,000 CHF në vit.