Lajme

Sa fitojnë zviceranët

Pagat janë të larta në Zvicër - që është mirë për shkak të kostos së lartë të jetesës në vend

Zvicra ka pagën mesatare të dytën më të lartë në Evropë – dhe e treta më e mirë në botë. Shifrat e Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) konfirmojnë statusin e Zvicrës si një nga vendet më të mira në botë për të fituar rrogë.

Indeksi i “Better Life” i OECD renditet Zvicrën pas Shteteve të Bashkuara dhe Luksemburgut për pagë mesatare – ndërsa paga në Zvicër është gjithashtu shumë mbi mesataren në të gjitha vendet e OECD, përcjell albinfo.ch.

Sipas shifrave të OECD të vitit 2019, të ardhurat vjetore të disponueshme të Zvicrës renditen në 37072 CHF për familje. Kjo është shumë mbi mesataren e CHF33251 në të gjitha vendet e OECD për familje – dhe është vetëm pas Luksemburgut (CHF39.264) dhe Shteteve të Bashkuara (CHF45,284) në një shkallë globale, përcjell tutje albinfo.ch.

Të ardhurat e disponueshme konsiderohen nga OECD si një metrikë më e mirë sesa të ardhurat bruto, pasi reflektojnë më saktë sasinë e parave që duhet të shpenzojë një individ ose një familje – duke dhënë kështu një tregues më të mirë për cilësinë e përgjithshme të jetës dhe fuqinë e shpenzimit.Të ardhurat e disponueshme janë para të marra në shtëpi pasi të paguhen taksat dhe kontributet e tjera të detyrueshme, përcjell tutje albinfo.ch.

Ndërsa Zvicra mund të ketë një nga mesataret më të larta në botë, jo të gjithë në Zvicër përfitojnë.Gjetjet e OECD tregojnë gjithashtu se pabarazia e të ardhurave është gjithashtu shqetësuese, me Zvicrën e renditur në vendin e 14-të nga 40 vendet e OECD për hendekun e saj të pasurisë.Siç është vërejtur nga autorët, në Zvicër “ka një hendek të konsiderueshëm midis më të pasurve dhe më të varfërve – 20% e lartë e popullsisë fitojnë gati pesë herë më shumë se 20% e poshtme”.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI