Autotech

Sa janë të sigurta rrjetet sociale

Kompanitë e tjera në pronësi të Facebook mbledhin dhe ndajnë edhe më shumë të dhëna

Në fillim të vitit 2021, një ndryshim i politikave të privatësisë të komunikuara dobët nxiti një eksod masiv nga WhatsApp në pronësi të Facebook. Gjatë javës pas njoftimit, e cila pa që WhatsApp të kërkonte nga përdoruesit të pranonin një politikë të re ose të fshinin llogaritë e tyre, shkarkimet e rivalit Signal u rritën me 35 herë në 8.8 milionë, duke shkaktuar prishjen e serverëve të tij. Të tjerët kaluan në Telegram, i cili u shkarkua 11 milionë herë gjatë javës pas përditësimit të privatësisë.

Zhurma erdhi pasi miliona njerëz keqinterpretuan kushtet e reja të WhatsApp për të nënkuptuar se më shumë të dhëna do të ndaheshin me ‘prindin’ e saj Facebook. Ky nuk ishte rasti: përditësimi i politikës së WhatsApp mbulon mënyrën se si njerëzit komunikojnë me bizneset, dhe të dhënat e ndara me Facebook mbeten të njëjta.

Megjithatë, ndryshimi i politikës dhe reagimi i ashpër rezultuan në sasi të mëdha të të dhënave që WhatsApp mund të mbledhë që nga blerja e tij në Facebook nga 2014. Por gjashtë muaj më vonë WhatsApp është ende aplikacioni më i popullarizuar i mesazheve, me dy miliardë përdorues, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Kompanitë e tjera në pronësi të Facebook mbledhin dhe ndajnë edhe më shumë të dhëna. Politika e privatësisë e Instagram është pothuajse identike me atë të Facebook, dhe të dy mund të shkëmbejnë lirshëm informacion për t’u shërbyer reklamave.

Pra, çfarë të dhënash merr Facebook në të vërtetë nga WhatsApp dhe Instagram, dhe a ka ndonjë mënyrë për të kufizuar sasinë e informacionit të marrë në gjigantin e mediave sociale?

Çfarë të dhënash mund të ndajë WhatsApp me Facebook?

Gjërat e para në fillim. WhatsApp nuk e ndan përmbajtjen e bisedave tuaja me Facebook dhe kjo nuk do të ndryshojë pas përditësimit të kushteve të shërbimit. Mesazhet janë private. Mesazhet tuaja-përfshirë fotot, videot dhe thirrjet-mbrohen nga kriptimi nga njëra anë në tjetrën, kështu që ato nuk mund të lexohen nga zbatuesit e ligjit ose vetë WhatsApp.

Të dhënat që WhatsApp mund të ndajë me Facebook përfshin numrin tuaj të telefonit dhe emrin e profilit. Për më tepër, informacioni më i detajuar që qëndron në mesazhin e njohur si meta të dhëna, përfshirë kur është dërguar dhe adresën tuaj IP, mund të mblidhen dhe ndahen me të ashtuquajturat “kompani të Facebook”.

BE dhe MB mbrohen nga Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave (GDPR) dhe Akti i Mbrojtjes së të Dhënave, i cili kufizon ndarjen e të dhënave në këto rajone. WhatsApp pretendon se meta të dhënat grumbullohen dhe ndahen në BE për qëllime të caktuara, të tilla si nëse udhëzohet ta bëjë këtë nga zbatimi i ligjit.

Metadata është një mjet i vlefshëm për të analizuar kontaktet mes njerëzve, thotë Rowenna Fielding, themeluese dhe drejtoreshë e konsulencës për privatësinë Miss IG Geek. “Kur shikoni të dhënat meta, rezulton shumë kohë që as nuk keni nevojë për përmbajtje mesazhesh, sepse modelet e aktivitetit ju tregojnë shumë për dikë. Kjo nuk është vetëm, ‘X është në telefonin e Y’, është ‘X është në telefonin e Y dhe ata i dërgojnë mesazhe njëri -tjetrit çdo mbrëmje rreth orës 20:00 për një orë’. Pastaj mund të filloni të ekstrapoloni përfundimet ose marrëdhëniet dhe të ndërtoni grafikë socialë. ”

WhatsApp thotë se të dhënat ndahen vetëm me Facebook për qëllime të tilla si parandalimi i spam -it, dhe jo për reklama. Ai nënvizon se WhatsApp nuk i ndan kontaktet tuaja me Facebook për përdorimin e tij, dhe “nuk ka plane për ta bërë këtë”. WhatsApp gjithashtu mohon se të dhënat e tij përdoren për të informuar algoritmin e Facebook You People You.

Disa nga shkëmbimet e të dhënave të WhatsApp mbeten të errëta. Për shembull, politika e privatësisë e WhatsApp përshkruan sesi të dhënat personale të ndara me Facebook “mund të përfshijnë informacione të tjera të identifikuara në Politikën e Privatësisë, ose të marra pas njoftimit për ju ose bazuar në pëlqimin tuaj”.

Sipas GDPR, Facebook dhe kompanitë e tij duhet të plotësojnë kërkesat e llogaridhënies duke ofruar informacion gjithëpërfshirës dhe të shpjeguar mirë, thotë Fielding. Ajo thotë se ajo që po ndodh me të dhënat nuk është në shumë raste e qartë, “është e pamundur të thuhet saktësisht se ku po shkojnë të dhënat, gjë që është një problem”.

Ndryshimi i intimitetit të WhatsApp, i cili pavarësisht nga një vonesë fillestare ende është duke u shfaqur, mbulon mënyrën se si komunikoni me bizneset që përdorin API -në e tij. Bisedat WhatsApp midis njerëzve dhe bizneseve janë të koduara nga njëra anë në tjetrën ndërsa transmetohen, por pas përditësimit të fundit të privatësisë, ato mund të ruhen pasi të merren nga një biznes duke përdorur një shërbim të pritur në Facebook.

“Ndryshimi i politikës së privatësisë u mundëson bizneseve të ruajnë bisedat tuaja WhatsApp sapo t’i marrin ato, në serverat e pritur në Facebook, dhe për këtë arsye jashtë kriptimit nga një skaj”, thotë Zak Doffman, CEO i firmës së teknologjisë së mbikqyrjes Digital Barriers. “WhatsApp thotë se Facebook nuk mund t’i përdorë këto të dhëna, por biznesi mund të minojë biseda për reklama.”

Pas një vonese fillestare, përditësimi i kushteve të shërbimit të WhatsApp ka filluar të dalë në nivel global, por ai ende mund të lëkundet në BE, ku po përballet me një hetim nga autoritetet.

Çfarë të dhënash ndan Instagram me Facebook?

Instagram ndan shumë të dhëna me Facebook. Politika e saj e privatësisë përshkruan se si rrjeti social “lidh informacion në lidhje me aktivitetet tuaja në produkte dhe pajisje të ndryshme të Facebook” për të siguruar një “përvojë më të përshtatur dhe të qëndrueshme”. Për shembull, mund të sugjerojë që të bashkoheni në një grup në Facebook që përfshin njerëz që ndiqni në Instagram ose komunikoni me të duke përdorur Messenger.

Facebook dhe Instagram ndajnë infrastrukturën, sistemet dhe teknologjinë me kompani të tjera të Facebook. Kjo do të thotë që informacioni i ndarë nga WhatsApp rreth llogarive që dërgojnë spam mund të përdoret për të ndërmarrë veprime në Facebook, Instagram ose Messenger.

Instagram gjithashtu mund të mbledhë vendndodhjen tuaj, ku jetoni, vendet që vizitoni dhe detaje rreth bizneseve dhe njerëzve që jeni pranë për të “siguruar, personalizuar dhe përmirësuar produktet e Facebook”, përfshirë reklamat, për “ju dhe të tjerët”.

Megjithatë, pavarësisht grumbullimit dhe shpërndarjes së të dhënave të dendura, Instagram ka më pak kontrolle të privatësisë sesa prindi i saj, thotë Jake Moore, specialist i sigurisë kibernetike në kompaninë e sigurisë ESET. “Instagram ka më pak kontrolle të privatësisë sesa Facebook dhe nuk mund të ndaloni që shumica e të dhënave tuaja të ndahen midis platformave, por mund të rregulloni se si përdoren informacione të caktuara.”

Për shembull, thotë ai, Instagram ndan të dhënat e vendndodhjes suaj me Facebook por ju mund të frenoni hyrjen e aplikacionit në vendndodhjen tuaj dhe ta kufizoni audiencën në postimet tuaja në cilësimet tuaja.

Kufizimi i ndarjes së të dhënave

Kompanitë e Facebook janë të shumta, duke përfshirë vetë Facebook dhe shërbimin e tij Messenger, si dhe 91 blerje nga rrjeti social si WhatsApp, Instagram dhe Oculus. Kufizimi i shkëmbimit të të dhënave midis Facebook dhe këtyre kompanive është sfidues, veçanërisht duke pasur parasysh ndjekjen dhe profilizimin që ndodh midis rrjetit social dhe faqeve të tjera në internet.

“Çdo faqe në internet, shumica e aplikacioneve dhe shitësve me pakicë, pikat argëtuese dhe ofruesit e shërbimeve po i ushqejnë të dhënat tuaja në Facebook”, thotë Fielding. Të paktën pesë milionë faqe në internet po përdorin gjurmuesit e Facebook Pixel dhe njerëzit japin më shumë nga të dhënat e tyre përmes API -së të Hyrjes me Facebook, e cila ju lejon të bartni informacionin e profilit të Facebook në aplikacionet dhe faqet e tjera të internetit. “Kjo shton një fuqi të madhe mbi përvojën tuaj, besimet dhe ndërveprimet tuaja në internet”, thotë Fielding.

Megjithatë ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të ndaluar ndarjen e të dhënave në Facebook në përgjithësi, thotë Fielding. “Mos përdorni aplikacione që hyjnë në Facebook, mos blini produkte që mbështeten në Facebook, përdorni Facebook në shfletuesin tuaj jo aplikacionin, nëse duhet. Qëndroni larg Instagramit, fshini WhatsApp ose listat e veçanta të kontakteve sipas kontekstit dhe keni një telefon të veçantë pune. Asnjëherë mos përdorni asgjë me ‘Furnizim me Facebook’ në të”.

Në të njëjtën kohë, aplikacioni i sigurt i mesazheve Signal përfiton nga të qenit në pronësi të Facebook, dhe sipas etiketave të privatësisë të App Store të Apple, nuk ka nevojë për sasi të mëdha të të dhënave për të funksionuar. “Sinjali është shumë më i përqendruar në siguri dhe privatësi si një platformë dhe përputhet më së miri me ofertat e WhatsApp”, thotë Moore.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI