Lajme

Sa pihet duhani në Zvicër

Një raport i botuar së fundmi tregon popullsinë e Zvicrës në duhanpirës, ish-duhanpirës dhe jo duhanpirës. Vetëm 45% e burrave hyjnë në kategorinë e fundit të jo duhanpirësve

Përqindja e jo duhanpirësve është rritur me 7.1 pikë përqindje që nga viti 1992 kur 62.4% e burrave në Zvicër ishin duhanpirës aktualë ose ish.

Në Zvicër burrat janë dukshëm më të predispozuar të pinë duhan ose kanë pirë duhan (55.3%) sesa gratë (42.1%), diçka që mund të shpjegojë disa nga boshllëqet në jetëgjatësinë midis burrave (81.7) dhe grave (85.4) në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

Një nga ndërrimet më të mëdha në sjelljen e duhanit në Zvicër është niveli në rënie në mesin e të arsimuarve. Në vitin 1992, 56.0% e atyre që kishin një arsim terciar kishin pirë duhan. Deri në vitin 2017, kjo përqindje kishte rënë 9.3 pikë përqindje në 46.7%. Në mesin e më pak të arsimuarve e njëjta normë ra vetëm 2,2 pikë përqindjeje nga 49.3% në 47.1%, përcjell tutje albinfo.ch.

Përqindja e duhanpirësve dhe ish-duhanpirësve në mesin e shkollës së mesme (duke lënë arsimin pas shkollës së mesme të avancuar) u rrit nga 54.1% në 54.7%.Një ndryshim tjetër i madh ishte në shkallën e pirjes së duhanit. Përqindja e burrave që pinë 20 ose më shumë cigare në ditë ra nga 17.4% në 7.9%, midis 1992 dhe 2017, një rënie prej 9.5 pikë përqindje. Në mesin e grave e njëjta normë ra nga 7.7% në 3.5%.

Më në fund, ligjet për të mbrojtur jo duhanpirësit duket se kanë bërë një ndryshim të madh. Përqindja e jo duhanpirësve të ekspozuar ndaj një ore ose më shumë tymi pasiv ra nga 26% në 6% ndërmjet 2007 dhe 2017.