Lajme

Samiti i Gjenevës vendos rregulla mbi tregtimin e kafshëve dhe bimëve të mbrojtura

Konventa e 18-të për Tregtinë Ndërkombëtare në Llojet e Rrezikuara të Faunës së egër dhe Floraexternal (Cites) ka tërhequr delegatë nga 180 vende për samitin që zhvillon nga 17 deri në 28 gusht.

Ministri Zviceran i Punëve të Jashtme Alain Berset hapi një konferencë globale për ruajtjen e kafshëve dhe bimëve në Gjenevë gjatë ditës së djeshme ku edhe ka bërë thirrje për një bashkëpunim më të madh ndërkombëtar për kafshët dhe bimët e rrezikuara.

Vendi i konferencës është pritur nga Sri Lanka, por u transferua në Zvicër pas sulmeve me bomba të Pashkëve në vendin aziatik.

Zvicra është një palë kontraktuese dhe një shtet depozitues për Cites ndërsa pret sekretariatin e saj.

Debati kryesor në axhendën e samitit është tregtia me fildishin e elefantëve. Ky propozim i diskutueshëm është paraqitur nga pesë vende, por ka të ngjarë të takohet me kundërshtime nga të tjerët, përfshirë Zvicrën.

Samiti dëshiron të përqendrohet në 21 specie që janë të kërcënuara nga tregtia ndërkombëtare e kafshëve shtëpiake.

Zvicra ka sinjalizuar mbështetje për shumicën e kërkesave për zvarranikë dhe amfibë dhe dëshiron të kërkojë informacione mbi qëndrueshmërinë e tregtisë me peshk zbukurues të detit. Ai dëshiron të kërkojë kufizime më të forta në tregtinë.

Delegacioni Zviceran do të votojë në favor të një përjashtimi për komisionin Cites për produkte aloe të para-paketuara të kepeve që përdoren në sasi të mëdha në industrinë e kozmetikës.

Në kodin ligjor zviceran, thuhet: “Ligji i të drejtave të kafshëve dhe mbrojtja e kafshëve”. Ndryshimet e propozuara të ligjit gjithashtu do ta bëjnë të pamundur që tregtarët të mbeten anonimë, përcjell Albinfo.ch.