Lajme

Samsung me inovacion në historinë e televizioneve

Samsung Electronics ka formësuar historinë e televizionit përmes zhvillimit të inovacioneve të tij teknologjike, nga FHD dhe 4K në 8K, falë vizionit të tij largpamës strategjik dhe një pasioni të pafund për të sjellë teknologji të reja në treg.

Për të mësuar më shumë për arritjet e deritanishme në fushën e inovacionit teknologjik televiziv, si dhe për të ardhmen e teknologjive të ekranit në epokën e ekraneve UHD, Samsung Newsroom u takua me ekspertë të televizorit.

Pioner i së ardhmes së televizorëve përmes inovacionit të pafund

Këto ditë, cilësia e figurës është bërë një nga faktorët më të rëndësishëm që konsumatorët marrin parasysh kur zgjedhin një televizor. Në vitin 1977, Samsung pati sukses në zhvillimin dhe prodhimin masiv të një televizori me ngjyra, Color Economy TV, për herë të parë në Kore, duke sjellë epokën e televizionit me ngjyra për vendin. Samsung fitoi titullin e prodhuesit të parë të televizorëve me ngjyra në Kore falë përkushtimit të tij të palëkundur ndaj inovacionit.

Në vitin 2017, Samsung më pas prezantoi televizorin e parë QLED në botë të bazuar në teknologjinë kuantike pa kadmium në Consumer Electronics Show (CES). Televizori inovativ i kompanisë ishte në qendër të vëmendjes atë vit, me cilësi të shkëlqyer të figurës dhe volum 100% të ngjyrave.

Një vit më vonë, kompania solli në treg një model QLED 8K që inkorporoi rezolucionin 8K. Ai paraqiste Direct Full Array, një teknologji për të kontrolluar me saktësi balancën e ndriçimit në çdo pjesë të figurës në ekran, si dhe 8K AI Upscaling, një teknologji përmirësuese e krijuar për të

përmirësuar në mënyrë inteligjente videot me cilësi më të ulët në rezolucion 8K, për herë të parë në industri. Teknologjitë inovative QLED 8K të Samsung janë ato që nisën epokën e 8K.

 

“Në vitin 2020, Samsung zbuloi televizorin e parë në botë pa korniza që i hoqi plotësisht kornizat përreth ekranit”, tha Hyunchul Song nga Grupi i Zhvillimit të Produkteve. “Një vit më vonë, ne e forcuam më tej pozicionin tonë si lider në industri duke prezantuar teknologjinë tonë Neo QLED të bazuar në ekranet Quantum Mini LED. Nga FHD deri në 8K, ne kemi ndërmarrë përpjekje të vazhdueshme për të zhvilluar produkte inovative që ofrojnë përvoja të diferencuara bazuar në nevojat e konsumatorëve.”

Përpjekja për cilësi superiore të figurës përmes hulumtimit të thelluar të sjelljes njerëzore

Samsung vazhdon përpjekjet për të ofruar eksperiencat më të mira të mundshme të shikuesit duke ofruar cilësi të lartë të figurës. Megjithatë, çfarë do të thotë "cilësi e mirë fotografie për dikë që punon në zhvillimin e saj?

“Cilësia e figurës konsiderohet e mirë kur i jep shikuesit një ndjenjë realiteti që ndihet sikur jeni dëshmitarë të imazheve në ekran," shpjegoi Youngseok Han, një zhvillues nga H/W Lab. “Për të siguruar cilësi të mirë të figurës, treguesit e performancës së ekranit si rezolucioni i lartë, ndriçimi i lartë dhe shprehja e shkëlqyer e ngjyrave janë thelbësore. Ajo që gjithashtu ka rëndësi është se sa mirë janë të balancuara teknologjitë e tjera të fundit të ekranit, duke përfshirë dizajnin e çipit, algoritmet e cilësisë së figurës dhe zërin.”

Do të ishte e pamundur të zhvillohej cilësi e mirë e figurës vetëm me një teknologji të vetme, pavarësisht se sa e shkëlqyer është ajo teknologji. Kjo është arsyeja pse Samsung është i përkushtuar të zhvillojë teknologji inovative përmes qasjeve të ndryshme. I prezantuar së fundmi në televizorin Neo QLED 2023, Real Depth Enhancer është një nga veçoritë e reja që është zhvilluar për të përmirësuar më tej cilësinë e figurës. Kur sytë e njeriut janë të përqendruar në një objekt, vëmendja drejtohet te objekti duke optimizuar mprehtësinë, qartësinë dhe strukturën, duke ruajtur gjithashtu skenën e sfondit.

Teknologjia Real Depth Enhancer e Samsung u zhvillua bazuar në të kuptuarit e kësaj sjelljeje njerëzore dhe përdor inteligjencën artificiale për të ndarë automatikisht një objekt nga sfondi i tij për të krijuar një ndjenjë thellësie dhe për t’i bërë imazhet qartësisht të dallueshme.

Për më tepër, teknologjia Neo Quantum Matrix Pro përmirëson riprodhimin e detajeve të imta përmes kontrollit të saktë të mini LED-ve kuantike në një total prej 13,684 nivelesh. Ky rregullim i përpiktë shton më tej dimensionin dhe ndjenjën e realitetit në imazhet në ekran.

“Teknologjia jonë Real Depth Enhancer është rezultat i një optimizimi të të gjitha teknologjive përkatëse në një mënyrë që merr parasysh psikologjinë njerëzore, në vend që të fokusohet vetëm në përmirësimin e rezolucionit” vuri në dukje Han.

Nga lojërat 8K te veprat artistike: Televizorët Samsung në epokën e teknologjisë 8K

Këto ditë, përdoruesit po bombardohen nga përmbajtje të reja. Dhjetëra mijëra pjesë të reja të mediave dhe përmbajtjeve po publikohen çdo ditë në të gjitha llojet e platformave – por a vlen e njëjta gjë për ato përmbajtje që bëhen në 8K?

“Pas rritjes së fundit të pajisjeve 8K duke përfshirë telefonat inteligjentë, çdokush është në gjendje të krijojë përmbajtje 8K dhe ta shikojë atë në rezolucion ultra të lartë,” tha Sangmin Lee,

Shef i Laboratorit të Zgjidhjeve të Cilësisë së Fotografisë. “Kartat grafike me performancë të lartë gjithashtu tani bëjnë të mundur që përdoruesit të luajnë lojëra 8K, që do të thotë se ne tashmë po jetojmë në moshën e 8K UHD”.

Ka një sasi në rritje të përmbajtjes 8K të disponueshme në kanalet e mediave sociale dhe artistët po krijojnë vepra arti digjitale në 8K," shpjegoi ai. "Ne shtuam funksionin "YouTube Videos in 8K në televizorin Neo QLED 2023 për t'i lejuar përdoruesit të lexojnë përmbajtjen 8K të disponueshme në YouTube dhe të eksplorojnë vepra arti digjitale, si një imazh në formën NFT 1 , me një shikim të vetëm.

Samsung po merr gjithashtu drejtimin në zgjerimin e ekosistemit të përmbajtjes 8K duke qenë në krye të 8K Association, një organizatë globale jofitimprurëse e themeluar në vitin 2019 me qëllim vendosjen e standardeve 8K dhe zgjerimin e përmbajtjes 8K.

Zhvillimi i cilësisë optimale të figurës që i çon përvojat e shikimit në nivelin tjetër

Për të mësuar më shumë rreth hapave të ardhshëm për liderin e industrisë Samsung për sa i përket cilësisë së figurës në teknologjinë 8K, Samsung Newsroom pyeti tre profesionistët se cilat janë qëllimet e tyre.

“Si zhvillues, ndihem më i arrituri kur dëgjoj reagimet që shikuesit mendojnë se imazhet në ekran u duken reale,” tha Han. “Qëllimi im është të përmirësoj më tej algoritmet tona duke optimizuar një sërë komponentësh në mënyrë që të ofroj cilësi fotografie që është ‘më reale sesa reale’ për shikuesit.”

Për Song, krijimi i teknologjive që sjellin vlerë reale për përdoruesit është me rëndësi të madhe.

“Ndërsa departamenti i zhvillimit punon për të krijuar cilësinë më të mirë të figurës përmes inovacionit teknologjik, unë jam më i përfshirë në optimizimin e produkteve për të sjellë përvoja me cilësi të lartë për sa më shumë shikues të jetë e mundur”, tha Song.

Së fundi, nga këndvështrimi i Lee, qëllimi është dhe ka qenë gjithmonë t'u ofrojë përdoruesve përvoja që shkojnë përtej shikimit të thjeshtë të përmbajtjes. Vlera më e rëndësishme që mund të ofrojë një ekran është të paraqesë imazhe që duken më reale se vetë realiteti," shpjegoi Lee.

“Nëpërmjet algoritmeve më të mira të cilësisë së figurës dhe performancës kryesore të zërit, cilësia optimale e figurës që ofrohet më pas lejon përdoruesit të shijojnë përmbajtjen e tyre të preferuar pa pasur nevojë të shqetësohen për rregullimin e cilësimeve. Qëllimi ynë përfundimtar është të ofrojmëcilësi të shkëlqyera fotografie.”