Lajme

Shënohet rënie e pasurisë globale, për herë të parë që nga 2008-a

Raporti i fundit nga UBS dhe Credit Suisse tregon se pasuria globale ka rënë në vitin 2022 për herë të parë që nga viti 2008. Kjo rënie shpjegohet pjesërisht me mbiçmimin e dollarit amerikan ndaj shumë monedhave të tjera.

Zvicra mbetet në krye të renditjes për sa i përket pasurisë private për të rritur.

Në total, pasuria totale private neto (asetet financiare të një familjeje, pasuritë e saj të paluajtshme, minus borxhet, shënim) ra me 11,300 miliardë dollarë (-2,4%), për të arritur në 454,400 miliardë dollarë në fund të 2022. Pasuria për të rritur ra gjithashtu me 3,198 dollarë (-3,6%), duke arritur në 84,718 dollarë për të rritur, shkruan RTS.

Arsyet kryesore që shpjegojnë këtë rënie: inflacioni dhe zhvlerësimi i shumë valutave kundrejt dollarit. Duke përjashtuar këtë faktor të fundit, pasuria botërore do të ishte rritur me 3%.

Gjeografikisht, janë rajonet më të pasura që kanë humbur më shumë. Kështu, vetëm Amerika e Veriut dhe Evropa humbën 10,900 miliardë dollarë, ndërsa rajoni Azi-Paqësor regjistroi një humbje prej 2,100 miliardë dollarësh.

Në përgjithësi, investimet financiare kontribuan më shumë në rënien e pasurisë, ndërsa investimet në pasuri të paluajtshme qëndruan mirë.

Përjashtimi i vetëm është Amerika Latine, e cila pa një rritje të pasurisë së saj totale prej rreth 2.4 trilion dollarë, falë një vlerësimi mesatar të monedhës ndaj dollarit amerikan, përcjell allbinfo.ch.

Megjithatë, raporti parashikon një përmirësim që do të vijë për pesë vjetët e ardhshme. Kështu, pasuria globale duhet të rritet me afro 40% dhe të arrijë në më shumë se 600,000 miliardë dollarë deri në vitin 2027. Një rritje e cila duhet të përkthehet edhe në një rritje të numrit të milionerëve.

Së fundi, Zvicra ishte në gjendje të ruante vendin e parë në renditje për sa i përket pasurisë së të rriturve. Berna ndiqet nga Shtetet e Bashkuara, rajoni i posaçëm administrativ i Hong-Kongut, Australisë dhe Danimarkës, pavarësisht reduktimeve të konsiderueshme të pasurisë mesatare në krahasim me 2021.

Renditja e tregjeve sipas pasurisë mesatare e vendos Belgjikën në krye, përpara Australisë, Hong-Kongut, Zelandës së Re dhe Danimarkës, shkruan RTS.