Kuriozitete

Shkencëtarët e Cyrihut zbulojnë lidhje mes stresit dhe trurit

Një neurotransmetues i quajtur noradrenalinë, i cili prodhohet në sasi të mëdha gjatë situatave stresuese, rikonfiguron komunikimet brenda trurit, kanë zbuluar studiuesit e Cyrihut, përcjell albinfo.ch

Në momente stresi akut, truri ynë ka vetëm një sekondë për të reaguar, shpjegon Instituti federal i teknologjisë zvicerane ETH Cyrih në një lidhje të jashtme për shtyp.

Truri përqendron vëmendjen në shenjat më të rëndësishme mjedisore në mënyrë që të marrë vendime për jetën ose vdekjen në fraksione të sekondës, që do të thotë se komunikimi efikas duhet të vendoset shpejt ndërmjet zonave të ndryshme të trurit.

Deri më tani ka qenë e paqartë se si truri i udhëzon këto procese të shpejta. Testet tek njerëzit sugjeruan një rol të madh për noradrenalinën, por nuk është e mundur të ekzaminohet drejtpërdrejt kjo teori te njerëzit, sepse lëshimi i noradrenalinës nuk mund të manipulohet në mënyrë selektive.

Testet në minj tani kanë lejuar studiuesit të provojnë për herë të parë se një lëshim i noradrenalinës ishte vetë mjaftueshëm për të lidhur rajone të ndryshme të trurit shumë shpejt.

ETH Cyrih thotë se shkencëtarët “aplikuan truket e fundit gjenetike për të stimuluar një qendër të vogël në trurin e miut, locus coeruleus, i cili furnizon të gjithë trurin me noradrenalinë”. Ata kryen skanime të rezonancës magnetike në kohë reale (MRI) të trurit të kafshëve të anestetizuara, ndërsa shkaktuan lëshimin e noradrenalinës nga locus coeruleus.