Lajme

Shkencëtarët në Zvicër dhe Austri kanë krijuar një plastikë të re të riciklueshme

Plastikë të re të riciklueshme si PET që mund të bëhet lehtësisht nga pjesët jo të ngrënshme të bimëve.

Shkencëtarët në Zvicër dhe Austri kanë krijuar një plastikë të re të riciklueshme si PET që mund të bëhet lehtësisht nga pjesët jo të ngrënshme të bimëve, njofton albinfo.ch.

Plastika premtuese e fortë dhe rezistente ndaj nxehtësisë mund të përdoret për paketimin e ushqimit.

Studiuesit nga Instituti Federal i Teknologjisë i Lozanës dhe Universiteti i Burimeve Natyrore dhe Shkencave të Jetës, Vjenë, kanë zhvilluar me sukses një plastikë nga biomasa, të ngjashme me PET, që plotëson kriteret si një alternativë miqësore me mjedisin ndaj disa plastikës ekzistuese.

Shkencëtarë të shumtë në mbarë botën po punojnë për polimere të degradueshme ose të riciklueshme të bëra nga materiale bimore jo të ngrënshme, ose “biomasa lignoceluloze”. Por hulumtimi është kompleks. Tani ekipet në Zvicër dhe Austri, të udhëhequr nga Jeremy Luterbacher në Shkollën e Shkencave Bazë të EPFL, besojnë se kanë gjetur një zgjidhje ideale.

Plastika e prodhuar mund të ketë potencialisht një gamë të gjerë përdorimesh, thonë studiuesit: nga paketimi dhe tekstilet te mjekësia dhe elektronika. Ekipi ka zhvilluar tashmë filma paketimi, fibra që mund të rrotullohen në veshje ose tekstile të tjera, dhe fije për printim 3D.

“Plastika ka veti shumë emocionuese, veçanërisht për aplikime si paketimi i ushqimit,” thotë Luterbacher. “Dhe ajo që e bën plastike unike është prania e strukturës së paprekur të sheqerit. Kjo e bën tepër të lehtë për t’u bërë sepse nuk keni nevojë të modifikoni atë që ju jep natyra, dhe të thjeshtë për t’u degraduar sepse mund të kthehet në një molekulë që tashmë është e bollshme në natyrë.” /Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI