Lajme

Shkencëtarët zbulojnë proteina që luftojnë plakjen dhe të parandalojë sëmundjet

Studiuesit kanë identifikuar një proteinë që mund të hapë rrugë të reja për trajtimin e sëmundjeve të lidhura me moshën. Proteina ndihmon në pastrimin e organeleve të dëmtuara, nën-njësi të një qelize që kryejnë punë të rëndësishme brenda saj dhe janë jetike për funksionimin e saj.

Dy prej tyre – mitokondria dhe lizozomet – ndihmojnë në prodhimin përkatësisht të energjisë në qeliza dhe për t’i mbajtur ato të shëndetshme. Dëmtimi i këtyre organeleve ka qenë i lidhur me plakjen dhe shumë sëmundje, duke përfshirë sëmundjet neurodegjenerative, si Parkinson, Alzheimer, Sëmundjen e Huntingtonit dhe sklerozën anësore amiotrofike (ALS).

Në një studim të ri të botuar në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences, shkencëtarët në Universitetin Osaka të Japonisë dhe shkolla të tjera mjekësore thonë se proteina e quajtur domeni heksokinazë që përmban 1 (HKDC1) ndihmon për të mbrojtur mitokondritë dhe lizozomet, transmeton albinfo.ch. “Modulimi i funksionit HKDC1 mund të parandalojë plakjen qelizore, e cila lidhet me plakjen dhe sëmundjet e lidhura me moshën”, tha për Euronews autori i vjetër Shuhei Nakamura, i cili është profesor i biokimisë në Universitetin Mjekësor Nara.

Plakja qelizore është kur qelizat ndalojnë së ndarëi, gjë që mund të parandalojë qelizat të bëhen kancerogjene, por kontribuon në plakjen. Studiuesit kanë thënë se disa studime sugjerojnë se parandalimi i plakjes mund të kundërshtojë plakjen e njeriut dhe sëmundjet e lidhura me moshën.

Ky studim gjithashtu përmend në mënyrë specifike se HKDC1 mund të ndikojë në kancerin e mushkërive dhe të mëlçisë. “Plakja qelizore implikohet të ketë role shkakësore për shumë sëmundje të lidhura me moshën, duke përfshirë sëmundjet neurodegjenerative, sëmundjet kardiovaskulare, fibrozën dhe dobësinë”, tha Nakamura.

“Pra, funksioni i HKDC1 potencialisht ndikon në këto sëmundje duke parandaluar plakjen qelizore”. Vidyani Suryadevara, një instruktor i radiologjisë në Universitetin e Stanfordit, tha se ky “zbulim i ri identifikon një mekanizëm kritik molekular që prek më shumë se një organelë në qelizë njëkohësisht”. Ajo tha se mund të zbulojë “një objektiv të ri molekular për zhvillimin e barnave të reja senolitike” që synojnë plakjen qelizore.

Si i mbron kjo proteinë organelet?

Mitokondria vepron për të krijuar energji për një qelizë. Kur ato dëmtohen, ato duhet të hiqen në mënyrë që qeliza të mbijetojë. Sipas studiuesve të Harvardit, sëmundjet neurodegjenerative mund të ndodhin kur mitokondritë e dëmtuara grumbullohen. Heqja e mitokondrive të dëmtuara ndodh përmes një procesi të quajtur “mitofagji” dhe varet nga proteinat e quajtura PINK1 dhe Parkin. Shkencëtarët kanë zbuluar tani se proteina HKDC1 dhe ndërveprimi i saj me një proteinë tjetër të quajtur faktori i transkriptimit EB (TFEB) është kritik për këtë heqje të mitokondrive të dëmtuara. Ata zbuluan gjithashtu se reduktimi i HKDC1 ndërhyri në riparimin lizozomal. “HKDC1 është i lokalizuar në mitokondri.

Kjo rezulton të jetë gjithashtu kritike për procesin e riparimit lizozomal, “shtoi Nakamura në një deklaratë. “E shihni, lizozomet dhe mitokondritë kontaktojnë njëra-tjetrën nëpërmjet proteinave të quajtura VDAC. Në mënyrë të veçantë, HKDC1 është përgjegjës për ndërveprimin me VDAC-të; kjo proteinë është thelbësore për kontaktin mitokondri-lizozomi, dhe kështu, riparimin lizozomik. Studiuesit thonë se mirëmbajtja e mitokondrive dhe lizozomeve më parë ishte kuptuar keq.