Koronavirusi: çast pas çasti

Çka duhet të bëni nëse keni nevojë për t’u testuar për COVID 19

Nëse veç dyshoni që jeni ekspozuar ndaj koronavirusit, menjëherë mendja do t’ ju shkojë të testoheni. Por, jo në çdo vend mund t`i kryeni analizat.

Prandaj ekzistojnë rregulla se kur do të testoheni.

Ju duhet të testoheni vetëm nëse:

• Aktualisht keni simptoma në përputhje me koronavirusin: ethe të larta, gulçim, kollë e thatë ose humbje e menjëhershme të nuhatjes.

Sipas FOPH, koha optimale për t’u testuar është dita e pestë pas kontaktit, pasi para kësaj kohe rezultatet mund të mos jenë të sakta.

Nëse bini në një nga kategoritë e mësipërme, mund të testoheni falas.

Ku duhet të shkoni të testoheni?

Burimi më i mirë për gjetjen e objektit të testimit pranë jush është shërbimi shëndetësor publik në kantonin tuaj të banimit.

Në faqet e tyre të internetit, këto autoritete shëndetësore kanë një listë të vendeve ku po bëhet testimi i koronavirusit, së bashku me formularët për takime që mund të plotësohen në internet.

Kush paguan për testimin?

Nëse plotësohen kriteret e FOPH për testimin, qeveria do të paguajë kostot për të gjitha testet e lidhura me koronavirusin – jo vetëm ato që zbulojnë ndotjen, por edhe testet serologjike për antitrupat.

Nëse shkoni për depistim pa ndonjë arsye të vlefshme dhe / ose recetë të mjekut, do të tarifoheni me një tarifë të sheshtë prej 169 frangash për testin Covid dhe 113 franga për testin e antitrupave.

Ju lutemi vini re se para se të shkoni, duhet të telefononi në zyrën kantonale në fjalë në numrin e shënuar në faqen e tyre të internetit, ose mund të telefononi në FOPH Infoline, 058-463-0000.

Nëse sapo jeni kthyer nga një udhëtim jashtë vendit dhe ndiheni të sëmurë, numri i telefonit është 058-464-44 88.

Të dy linjat telefonike drejtohen nga ora 6 e mëngjesit deri në orën 11 pasdite.

Ju nuk do të diagnostikoheni ose jepni këshilla mjekësore përmes telefonit, por do t’ju tregohet se ku të kërkoni ndihmë në zonën tuaj.

Çfarë ndodh nëse testi juaj është pozitiv?

Nëse gjendja juaj nuk është aq e rëndë sa të keni nevojë për shtrim në spital, do t’ju thuhet të izoloni në shtëpi, larg të tjerëve, përfshirë familjen tuaj.

Zyra e shëndetit kantonal do t’ju kontaktojë për t’ju shpjeguar se çfarë masash duhet të merrni për të shëruar dhe për të mbrojtur anëtarët e tjerë të familjes tuaj nga infektimi.

Zyrtarët shëndetësorë do t’ju monitorojnë derisa të shëroheni plotësisht – domethënë kur testi juaj i përsëritur të rezultojë negativ.