Shqipëria

Shqipëria, me çmimet më të larta në Evropë për pajisjet elektroshtëpiake

Shqiptarët paguajnë me çmime më të larta një cilësi relativisht të dobët të pajisjeve

Në vitin 2023, Shqipëria kishte të ardhurat për frymë sa 35% e mesatares evropiane, duke u renditur e fundit, por nga ana tjetër ka çmimet më të larta për pajisjet elektroshtëpiake në të gjithë Evropën në të njëjtin vit.

Të dhënat e sotme të Eurostat tregojnë se çmimet e pajisjeve elektroshtëpiake në Shqipëri janë 31.7% më të larta se mesatarja e çmimeve në BE me 2023 (BE=100), duke e renditur Shqipërinë në krye të vendeve për çmimet e larta në këta artikuj që kanë peshë në shportën e mallrave.

Shqiptarët paguajnë me çmime më të larta një cilësi relativisht të dobët të pajisjeve. Mungesa e kontrollit mbi tregjet bën që në Shqipëri të shiten kopje të markave të njohura që prishen shpejt dhe nuk ofrojnë cilësi gjatë përdorimit.

Gjithashtu, Shqipëria u rendit e dyta pas Finlandës për çmimet e larta të pajisjeve elektronike me 133% të mesatares së BE, transmeton albinfo.ch.

Shqiptarët paguajnë më shtrenjtë se mesatarja e BE-së për veshjet dhe këpucët. Sipas Eurostat, çmimet e këpucëve në Shqipëri gjatë vitit 2023 ishin së paku 15.9% më të larta se mesatarja e BE, ndërsa  ato të veshjeve 2.3% më të larta.

Eurostat e renditi Shqipërinë të dytën në rajon pas Serbisë për çmimet e larta të ushqimeve dhe pijeve. Të dhënat tregojnë se në vitin 2023, çmimet e ushqimeve dhe pijeve në Shqipëri ishin sa 91% e mesatares se BE -së.

Në Ballkan, çmimet më të lira të ushqimeve i ka Turqia me 63.9% të mesatares se BE-së, te ndjekur nga Maqedonia e Veriut dhe Bosnja. Madje edhe vendet anëtare të BE-së si Polonia, Bullgaria dhe Rumania kishin çmimet e ushqimeve më të ulëta se Shqipëria,

Në vitin 2023, nivelet e çmimeve për shpenzimet e konsumit final të familjeve ishin të ndryshme në të gjithë BE-në.

Nivelet më të larta të çmimeve u regjistruan në Danimarkë (143% e mesatares së BE-së), Irlandë (142%) dhe Luksemburg (135%). Ndërkohë, nivelet më të ulëta janë regjistruar në Bullgari dhe Rumani (secila 60%) dhe Poloni (66%).

Në vitin 2023, niveli i çmimeve për alkoolin dhe duhanin ishte 3.2 herë më i lartë në Irlandën, vendin më të shtrenjtë, sesa në Bullgari, më pak i shtrenjtë. Nivelet më të ulëta të çmimeve për alkoolin dhe duhanin u regjistruan në Bullgari (66% e mesatares së BE-së), Poloni (77%) dhe Rumani (85%).

Ndërkohë, nivelet më të larta janë regjistruar në Irlandë (211%), Finlandë (170%) dhe Danimarkë (133%). Ky ndryshim i madh i çmimeve është kryesisht për shkak të dallimeve në taksat e këtyre produkteve.

Restorantet dhe hotelet renditen të dytat për sa i përket diferencës së nivelit të çmimeve, me nivelet më të ulëta të çmimeve të regjistruara në Bullgari (52% e mesatares së BE-së), Rumani (65%) dhe Hungari (72%) dhe më të lartat në Danimarkë (152%). Finlanda (129%) dhe Irlanda (128%).

Veshjet u renditën në vendin e tretë për sa i përket ndryshimit të nivelit të çmimeve, me Spanjën (81%), Bullgarinë (82%) dhe Hungarinë (88%) që regjistronin çmimet më të lira të veshjeve, ndërsa më të shtrenjtat ishin në Danimarkë (131%), Çeki (126%). ) dhe Estonia (118%).

Pabarazitë u regjistruan gjithashtu për ushqimin dhe pijet joalkoolike (që variojnë nga 74% e mesatares së BE-së në Rumani në 119% në Luksemburg), pajisjet e transportit personal (që variojnë nga 90% në Sllovaki në 129% në Danimarkë) dhe elektronikën e konsumit (të ndryshme nga 92% në Itali në 113% në Francë).