Integrimi

Shqiptarët në Ukrainë po e ruajnë identitetin, edhe pa komunikim me vendlindjen

Ministri i Diasporës i Shqipërisë, Pandeli Majko, po qëndron për vizitë në Ukrahinë, me ç’rast është ftuar në një forum diskutimi në Universitetin Shtetëror, ku ka folur për bashkëpunimin mes Shqipërisë dhe Ukrainës, shkruan albinfo.ch.

Sipas një njoftimi në faqen zyrtare, ministri ka shprehur interesimin për bashkëpunim mes shqiptarëve të Ukrainës dhe Shqipërisë, njëherësh ka thënë se komuniteti shqiptar në Ukrainë po ruan identitetin, pavarësisht se nuk ka shumë komunikim me Shqipërinë.

 “Dëshiroj t’ju them se me shqiptarët e Ukrainës kemi një afrimitet të veçantë, sepse në rastin e shqiptarëve të Ukrainës ekziston edhe fenomeni i ruajtjes së identitetit pa komunikim me vendlindjen, që për ne është një provë e fortë e ruajtjes së identitetit shqiptar. Por, edhe një provë tjetër e respektit të thellë që ne kemi krijuar për Ukrainën, pasi ka qenë kjo shoqëri ukrainase që ka lejuar që ky identitet të mos asimilohet, por të vazhdojë të ekzistojë. Kjo është arsyeja që në këto vitet e fundit marrëdhëniet midis dy popujve tanë janë forcuar më shumë”, ka thënë Majko, përcjell albinfo.ch.

Ai po ashtu ka thënë se është i interesuar të krijojë marrëdhënie bashkëpunuese edhe me shqiptarët në vendet e tjera të botës.

Në këtë organizim morën pjesë studentë shqiptarë si dhe studentë ukrainas, të cilët studiojnë kulturën dhe traditën shqiptare.