Lajme

Shumë banka private zvicerane do të shuhen

Një kontroll vjetor i sektorit ekonomik ka parashikuar që ‘lojtarët’ më të vegjël mund të "shtyhen në zhdukje".

Skena e tronditur e bankave private të Zvicrës pritet të zvogëlohet më tej me një të tretën e bankave që përpiqen të bëjnë afarizëm përballë kushteve të pafavorshme.

Një studim i 87 bankave private nga konsulentët KPMG dhe Universiteti i St Gallen thotë që 34% ishin interpretues “të dobët” në vitin 2018. Kjo është një rritje prej 50% nga viti 2017. Më shumë se gjysma e kësaj kategorie funksiononte me humbje vitin e kaluar, thotë raporti, përcjell albinfo.ch.

Numri i interpretuesve “të fortë” ra nga 26 banka më 2017, në 19 këtë vit dhe mbizotërohet nga ‘lojtarët’ më të mëdhenj me të paktën 25 miliardë CHF (25.5 miliardë dollarë) të pasurive të klientit nën menaxhim (AuM).

 

Numri i bankave private në Zvicër ka rënë nga 163 më 2010, në 101 në fillim të vitit 2019. Deri në fund të këtij viti, KPMG parashikon se numri do të bjerë nën 100. Ekziston një “probabilitet i lartë që një numër i konsiderueshëm i bankave do të dalë nga tregu në vitet e ardhshme”, thotë KPMG, përcjell albinfo.ch.