Lajme

Si arrijnë zviceranët të kursejnë më shumë para se evropianët e tjerë?

Pavarësisht çmimeve më të larta, të nxitura nga inflacioni për shumë mallra të konsumit, familjet në Zvicër po lënë mënjanë para në fund të çdo muaji sesa homologët e tyre evropianë, tregon një studim i ri

Edhe pse një studim i kohëve të fundit zbuloi se rreth një e pesta e popullsisë së Zvicrës nuk ia del dot dhe ka nevojë për më shumë se një punë për të paguar faturat, një tjetër tregon se mesatarisht, zviceranët ende arrijnë të kursejnë më shumë para se evropianët e tjerë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Kjo është ajo që del nga studimi i ri nga platforma konsumatore HelloSafe. Ai bazohet në gjetjet e tij në shifrat 2021-2022 (të fundit të disponueshme deri më sot), të nxjerra nga baza e të dhënave të Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD).

Normat e kursimeve në studim shprehen si përqindje e PBB-së (produkti i brendshëm bruto), duke përfshirë të gjitha kursimet e mbajtura nga familjet në raport me PBB-në e çdo vendi. Gjetjet janë të qarta: familjet zvicerane po kursejnë gati 22 për qind të të ardhurave të tyre, ndërsa Bashkimi Evropian regjistroi një normë mesatare kursimi prej 10.3 për qind – pra 11.6 pikë nën normën mesatare zvicerane.

Për shembull, duke parë vetëm katër fqinjët e menjëhershëm të Zvicrës, norma është 12.8 për qind në Francë, 12 për qind në Austri, 11.4 për qind në Gjermani dhe 2.1 për qind në Itali, përcjell tutje albinfo.ch.

Modeli afatgjatë

Fakti që zviceranët janë kampionë evropianë të kursimeve nuk është një fenomen i ri. Shifrat e OECD-së për dekadën e fundit tregojnë se popullsia e Zvicrës ka tejkaluar shumë performancën e BE-së në këtë fushë.

Interesante, siç tregon grafiku, shumica e kursimeve, si në Zvicër ashtu edhe gjetkë në Evropë, u grumbulluan në vitin 2020, për një arsye të qartë se të paktën gjatë disa pjesëve të pandemisë Covid, mundësitë e shpenzimit të parave ishin kryesisht të kufizuara.

Pse zviceranët arrijnë të lënë më shumë para se evropianët e tjerë?

Ju mund të mendoni se kjo është për shkak se pagat këtu janë më të larta se gjetkë, dhe keni të drejtë – të ardhurat luajnë një rol, edhe pse kostoja e jetesës është gjithashtu përkatësisht më e lartë në Zvicër.

Megjithatë, disa studime kanë treguar se, duke marrë parasysh normën e inflacionit të vendit (e cila është më e ulët se shumë vende të tjera evropiane), punësimin e lartë dhe ekonominë e fortë, barazia e fuqisë blerëse (PPP) – aftësia financiare e një personi ose një familjeje për të blejnë produkte dhe shërbime me pagat e tyre — është më e lartë në Zvicër sesa në BE.

Një tjetër studim i OECD-së ka treguar se të ardhurat mesatare të disponueshme të familjeve të Zvicrës për frymë janë më të larta se mesatarja e OECD-së. Kjo do të thotë se ndërsa zviceranët kanë më shumë para për të shpenzuar, ata gjithashtu kanë më shumë për të kursyer, nëse kështu dëshirojnë. Kjo na sjell edhe një arsye tjetër që shpjegon edhe fenomenin e kursimit.

Ka të bëjë më shumë me mentalitetin dhe qëndrimin zviceran ndaj stabilitetit financiar, të cilin Alexandre Desoutter, kryeredaktori i HelloSafe, e quan “një sjellje të kujdesshme dhe të përgjegjshme” ndaj parave. “Zvicra dallohet me një normë të lartë të kursimeve familjare, duke reflektuar kulturën e saj solide financiare dhe përkushtimin e saj për stabilitetin ekonomik,” tha ai.