Lajme

Si u bë Bill Gates pronari më i madh i tokave në SHBA

Sipërmarrësi Bill Gates ka qenë duke blerë toka bujqësore ‘nga të gjitha drejtimet’ në SHBA dhe tashmë zotëron tokë më shumë se Kombi Amerikan Aborigjen

Megjithëse Bill Gates nuk ka qenë kurrë fermer për çështjen e blerjes së tokave, mediat po e quajnë tashme “Bill fermeri”. Njeriu i tretë më i pasur i planetit nuk ka drejtuar kurrë njerëz që kultivojnë drithëra apo perime, e megjithatë ai po vlerësohet si pronari më i madh i tokave në SHBA, që prej blerjes së rreth 60 km katrorë tokë bujqësore për $171 milionë në perëndim të Uashington, në vitin 2018. Territori ishte më parë tokë tradicionale e popullsisë aborigjene vendase Yakama.

Në total, Gates zotëron rreth 1000 km/katrorë tokë bujqësore me një vlerë prej $690m. E thënë ndryshe, një amerikan i bardhë zotëron më shumë tokë se i gjithë Kombi i Indianëve Amerikanë në SHBA, transmeton TCH, përcjell albinfo.ch.

Sipas analizës së britanikes TheGuardian, toka bujqësore në SHBA është pushtet, pasuri, supremaci, dhe akumulimi i saj nga dikush ka të bëjë me shpronësimin e dikujt tjetër. Sipas ligjit amerikan të vitit 1862, 1 milion kilometra katrorë tokë iu lanë komuniteteve indigjene amerikane, që është rreth 10% e tokës në SHBA. Me të drejtë komunitetet zezake, aziatike e të tjera u përjashtuan nga programi.

The Guardian shkruan më tej se epoka aktuale dominohet nga super-të pasurit, kriza e klimës dhe ‘kapitalizmi i gjelbër’. Zhvillimi vjen në një kohë kur libri i ri i Bill Gates “Si të evitojmë katastrofën klimatike” e pozicionon atë si një lider të mendimit për të ndaluar gazet me efekt serë dhe të mënyrave sesi mund të financohet “revolucioni i gjelbër global”, për të ndihmuar fermerët e varfër të zbusin ndryshimet klimatike.

Kur u pyet në një diskutim për librin e tij përse po blinte kaq shumë toka bujqësore, Gates tha: “Kjo nuk ka lidhje me ndryshimet klimatike, vendimi vjen nga grupi im i investimeve”.

Gates i referohet grupit të tij Cascade Investment, e cila bën blerjet, dhe thotë se “mbështet bujqësinë e qëndrueshme”. Në vitin 2017, grupi i Gates bleu 61 ferma të veçanta nga një kompani kanadeze për 500 milionë dollarë.

Në librin e tij Bill Gates thotë se ka frikë të hajë hamburgerë, edhe pse kompanitë e tij bujqësore të mishit prodhojnë vetëm për vendet e pasura dhe emetimet e tyre të karbonit të atmosferë nuk kanë të bëjnë me dietën e tij personale.

1% më të pasurit e botës emetojnë karbon në atmosferë sa për 50% më të varfrit, sipas llogaritjeve te Oxfam për vitin 2020. Sipas revistës Forbes, miliarderët e botës rritën pasurinë e tyre me 1,9 triliardë në vitin 2020, kurse rreth 22 milionë punonjës në SHBA humbën vendet e punës.

Pra ashtu si dhe pasuria, pronësia e tokës po përqendrohet në gjithnjë e më pak duar, çka do të çojë në aplikimin e monokulturave dhe fermave industriale, për të gjeneruar gjithnjë e më shumë fitime. Një përqind e fermave të botës kontrollojnë 70% të tokave bujqësore të botës, thuhej në një raport, dhe ndryshimet më të mëdha në këtë aspekt kishin ndodhur në SHBA.

Rreziku kryesor i pronarëve të tokës si  Bill Gates nuk është mbështetja e tyre e supozuar për bujqësinë e qëndrueshme apo punën e tyre filantropike, por stili monopolistik i përcaktimit të sistemit tonë të ushqimit dhe të mënyrës së përdorimit të tokës.

Fermerët e vegjël dhe pronarët aborigjenë janë të kujdesshëm me përdorimin e tokës pasi ata nuk e përdorin për të pritur “fitim nga investimi” por ruajtjen e saj për gjeneratat e ardhshme. Prandaj toka e zotëruar nga popujt indigjenë, i sjell planetit rreth 80 përqind të biodiversitetit të saj, në një anatemë të thellë me bujqësinë industriale.

Personat e zakonshëm nuk kanë asgjë të përbashkët me pronarë si Bill Gates e Ted Turner në SHBA. Toka apo planeti nuk duhet të jetë pronë e disa njerëzve të vecantë. Evazioni fiskal i pamasë i këtyre titanëve të industrisë i tejkalon shumë herë veprat e tyre të supozuara të bamirësisë. Mentaliteti i tipit “miliarderët e dinë më mirë” e merr bazën e tij nga realitetet kolonialiste e të supremacisë së bardhë, duke hedhur poshtë ata që e dinë vërtet më mirë, sesi përdoret apo jetohet me tokën. Këta miliarderë nuk kanë asgjë për të ofruar në shpëtimin e planetit përveçse të marrin tokën tonë.

Nga Nick Estes, profesor i studimeve amerikane në SHBA, anëtar i popullsisë aborigjene vendase Lower Brule Sioux Tribe (The Guardian, përgatiti: Andi Lamko)


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI