Koronavirusi: çast pas çasti

Si do të jetë kjo verë në Zvicër?

Me vaksinimet që rritin shpejtësinë dhe normat e infeksionit po bien, Zvicra po hapet. Ja si mund të duket vera në 2021

Pas kthimit të disa masave të koronavirusit në Prill, Zvicra duket se do të lehtësojë një sërë rregullash drejt fundit të majit.

Ndërsa qeveria ishte fillimisht e përkohshme kur masat relaksuese në 19 Prill, rritja e rasteve dhe shtrimeve në spital për të cilët shumë kishin frikë nuk ndodhi, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Në fakt, situata epidemiologjike është përmirësuar në mënyrë të vazhdueshme që nga mesi i Prillit.

Ndërsa vaksinimet po fillojnë ngadalë, 40 doza janë administruar për të gjithë 100 anëtarë të popullsisë në Zvicër, qeveria i është përmbajtur vendosmërisë së saj që të gjithë të rriturit që duan vaksinën do ta marrin atë deri në korrik.

Si rezultat, ‘pasaporta e gjelbër’ e Zvicrës e cila do të japë të drejtën e njerëzve të vaksinuar me liri të caktuara, pritet të lëshohet gjithashtu në kohë për verën, përcjell tutje albinfo.ch.

Ja si mund të duket vera në 2021

Udhëtimi

Ndoshta pyetja më e zakonshme që kemi pasur nga lexuesit dhe anëtarët tanë që nga fillimi i pandemisë ka të bëjë me udhëtimet, dhe konkretisht kur gjërat do të kthehen përsëri në normalitet.

Qoftë kjo për njerëzit e lindur në Zvicër që duan të pushojnë ose banorë të huaj që dëshirojnë të kthehen në shtëpi, rregullat e udhëtimit dhe karantinës së Zvicrës kanë qenë një pikë kryesore bisedimi.

Një ndryshim i madh që do të vijë në fund të majit do të jetë relaksimi i rregullave të karantinës për të vaksinuarit (së bashku me ata që janë shëruar nga virusi).

Ky është sigurisht një lajm i mirë për zviceranët që duan të shkojnë jashtë vendit, por nuk paraqet një kthim në normalitet në lidhje me udhëtimet, veçanërisht për njerëzit që vizitojnë Zvicrën.

Zyrtarisht, qeveria zvicerane rekomandon që të mos udhëtohet në rajone me mutacione të virusit, por nuk ka kufizuar udhëtimin në këto rajone. Pas kthimit sidoqoftë mund t’ju duhet të bëni karantinë, edhe nëse jeni vaksinuar ose kohët e fundit jeni shëruar nga virusi.

Njerëzit nga jashtë zonës Shengen / EFTA ende nuk lejohen të hyjnë në Zvicër – dhe ende nuk ka pasur indikacione se kur do të ndryshojë, përcjell tutje albinfo.ch.

Restorantet

Restorantet do të lejohen të shërbejnë njerëzit brenda në tryeza me deri në katër persona.

Njerëzit të ulur në ambiente të mbyllura do të kërkohet të mbajnë maska ​​kur nuk hanë ose pinë. Njerëzve që qëndrojnë dhe lëvizin brenda do t’u kërkohet gjithashtu të mbajnë maska.

Klubet ende nuk lejohen të hapen, pa asnjë tregues se kur do të ndryshojë kjo.

Zonat dhe tarracat në natyrë janë hapur që nga 19 Prilli.

Takimi me njerëz

Maksimumi dhjetë persona lejohen brenda, ndërsa maksimumi 15 lejohen jashtë.

Ky kufi është aktualisht në vend (nga mesi i majit) dhe nuk pritet të ndryshohet.

Arsyeja për këtë është se shumica e infeksioneve ndodhin në grupe të vogla, raporton gazeta NZZ.

Prandaj, autoritetet zvicerane duan të minimizojnë rrezikun e infektimit në mjediset e grupeve.

Ngjarjet

Maksimumi do të jetë më i lartë për ngjarjet publike sesa ngjarjet private, megjithatë vendet do të duhet të paraqesin plane për të treguar se si rreziqet e infeksionit do të minimizohen.

Që nga 31 maj, numri i njerëzve që lejohen të mblidhen në ambiente të mbyllura do të rritet nga 50 në 100 persona, ndërsa kufiri i tubimeve në natyrë do të rritet nga 100 në 300 persona.

Vallëzimi do të mbetet i ndaluar për të ardhmen e parashikueshme.

Sporti

Një maksimum prej 30 personave sesa 15 do të lejohen të marrin pjesë në sportet në natyrë.

Vendimi u mor në bazë të një plani tre-fazor të rihapjes që qeveria përshkroi në prill.

Sportet në ambiente të mbyllura pa maskë do të mbulohen nga 15 persona në të njëjtën sallë, përcjell tutje albinfo.ch.

Sportet e kontaktit të tilla si xhudo ose mundja lejohen vetëm në ambiente të mbyllura pa maskë në grupe të vazhdueshme prej katër personash.

Kërkesa e zonës për sporte shtëpie ‘të qeta’ (p.sh. joga) do të rregullohet nga 15 në 10 metra katrorë për person.

Qendrat e Wellness dhe banjot termale përsëri do të lejohen të hapen, megjithatë vetëm një person për 15 metra katrorë do të lejohet.

Puna nga shtëpia, aktualisht një kërkesë sipas ligjit zviceran, përsëri do të rekomandohet sesa kërkohet.

Kufizimi i leksioneve universitare i 50 studentëve gjithashtu do të hiqet, me kusht që universitetet të vendosin zgjidhje efektive për gjurmimin e kontakteve.

Shkollat

Shkollat janë zhvilluar kryesisht si normale në Zvicër, megjithëse ka një maksimum për sasinë e njerëzve që mund të ulen në një sallë leksionesh (50).

Këshilli Federal tha se dëshiron të heqë këtë kufi, por do të kërkojë që universitetet të zhvillojnë një plan higjene në mënyrë që të lejohet kjo të ndodhë.

Ngjarje teatrore dhe kulturore

Që nga 31 maj, numri i njerëzve që lejohen të mblidhen në ambiente të mbyllura do të rritet nga 50 në 100 persona, ndërsa kufiri i tubimeve në natyrë do të rritet nga 100 në 300 persona.

Kjo gjithashtu përfshin ngjarje politike dhe fetare.

Ngjarjet e klubit, ku është prodhuar një plan higjenë, janë lejuar nga 31 maj të përfshijnë një maksimum prej 30 personash, në vend të 15 aktualëve.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI