Maqedonia

Si e komentuan mediat gjermanofone zgjidhjen e kontestit të emrit?

Thuajse të gjitha prestigjiozet e gjuhës gjermane i kanë informuar lexuesit e saj për zgjidhjen e kontestit të emrit mes Athinës dhe Shkupit.

“Maqedonia, një shtet që riemërohet,” shkruan austriakja Die Presse. “Njëherë Kushtetuta, më pas dokumentat, logotë dhe regjistrimet e veturave – emri i ri do jetë Republika e Maqedonisë Veriore – që jo çdo kush në vend e ka parapëlqyer.”

“25 vjet janë konfrontuar Greqia dhe Maqedonia rreth emirt. Megjithatë së fundi kanë gjetur kompromisin. Në atë ardhmen Maqedonia do quhet Republika e Maqedonisë Veriore, që të dallohet nga provinca me të njëjtin emër në Greqi. Hyrja në BE dhe NATO duket e afërt,” shkruan media tjetër gjermane MDR.

“Kur katër shkronja i japin fund kontestit 27 vjeçar – nga Maqedonia bëhet Maqedonia Veriore (Nord),” shkruan prestigjiozja zvicerane NZZ.

Megjithatë shumë media gjermanofone kompromisin e djeshëm e shohin vetëm si fillim, pasi edhe shumë çështje duhet të votohen edhe nga opozitat e të dyja vendeve, të cilat e kanë kundërshtuar marrëveshjen.