Koronavirusi: çast pas çasti

Siguruesit shëndetësorë zviceranë do të rimbursojnë 300 milionë franga

Siguruesit më të mëdhenj shëndetësorë të Zvicrës janë gati të rimbursojnë rreth 300 milionë CHF për mbajtësit e policave, raportoi RTS

Siguruesit shëndetësorë të Zvicrës kanë rezerva afërsisht 12 miliardë CHF, rreth 2 herë sa kërkesa e rezervës minimale, dhe kanë qenë nën presion nga qeveria për t’i kthyer paratë mbajtësve të policave. Këtë javë parlamenti i Zvicrës vendosi të shkojë një hap më tej dhe t’i detyrojë ata të zvogëlojnë rezervat e tyre, përcjell albinfo.ch.

Parlamentari Lorenzo Quadri tha se është koha që parlamenti të ndërhyjë në mënyrë që këto para t’u kthehen atyre që kanë paguar prime të tepërta.

Këshilli Federal nuk beson të jetë po aq i rëndë sa parlamenti dhe mocioni nuk është miratuar nga Këshilli i Shteteve, dhoma e sipërme e Zvicrës. Sidoqoftë, kompanitë e sigurimeve kanë dëgjuar dhe disa tani po planifikojnë rimbursime.

Kompanitë e sigurimeve duhet të parashikojnë kostot dhe të marrin parasysh një tampon në rast se vlerësimet e tyre janë shumë të ulëta. Primet përcaktohen bazuar në këto parashikime. Sidoqoftë, duket se parashikimet kanë qenë tepër bujare për një kohë dhe një sasi e konsiderueshme rezervash janë krijuar.

Tani katër siguruesit më të mëdhenj shëndetësorë të Zvicrës planifikojnë të kthejnë një pjesë të rezervave të tyre tek mbajtësit e policave ose përmes rimbursimeve ose zbritjeve premium në 2022, sipas gazetës Le Temps.

Assura planifikon të kthejë 30 milionë CHF në formën e rimbursimeve për 500,000 mbajtësit e policave të saj gjatë javëve të ardhshme. Të tjerë si CSS, Helsana dhe Groupe Mutuel po planifikojnë zbritje premium në vitin 2022. Helsana ka rezervuar 70 milionë CHF të rezervave për zbritje, CSS 90 milionë CHF dhe Groupe Mutuel 113 milionë CHF.

Rimbursimet dhe zbritjet premium ende duhet të miratohen nga Zyra Federale e Shëndetit Publik, e cila deri më tani nuk ka pranuar të komentojë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI