Lajme

Sondazhi në Zvicër, cila parti ka rënë më shumë

Rënien më të madhe e kishte Partia e Gjelbër (10.7%), e cila humbi 2.5 pikë përqindje, e ndjekur nga Partia e Qendrës, e cila humbi 0.5 pikë përqindje

Më 22 tetor 2023, Zvicra do të mbajë zgjedhjet e saj federale parlamentare katërvjeçare. Një sondazh i publikuar më 23 mars 2023 sugjeron se humbësi më i madh, krahasuar me votën e fundit në 2019, mund të jetë Partia e Gjelbër.

Partia Popullore Zvicerane (26.6%) dhe Partia Socialiste (17.8%), të cilat vazhduan të kryesojnë sondazhin, të dyja përparuan me 1 pikë përqindje krahasuar me vitin 2019, ndërsa PLR/FDP (15.6%) në vendin e tretë fitoi 0.5 pikë përqindjeje, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.

Humbja më e madhe ishte Partia e Gjelbër (10.7%), e cila humbi 2.5 pikë përqindje, e ndjekur nga Partia e Qendrës, e cila humbi 0.5 pikë përqindje.

Në ndryshim nga Partia e Gjelbër, mbështetja për Partinë e Gjelbër Liberale (8.3%) u rrit me 0.5 pikë përqindje në sondazh. Partia e Gjelbër Liberale kombinon një qëndrim ekonomik liberal me politikat e fokusuara në mjedis. Kjo do të thotë se tenton të konkurrojë më shumë me PLR/FDP. Partia e Gjelbër në të kundërt tenton të konkurrojë për votues me Partinë Socialiste, e cila ka kërcyer më shumë në sondazhe sesa PLR/FDP, përcjell tutje albinfo.ch.

Ndërsa ndryshimi i klimës vazhdon të kryesojë listën e shqetësimeve të votuesve, me përjashtim të Partisë Popullore Zvicerane (UDC/SVP), çështja tani është përfshirë në planet e partive të tjera. Kjo e bën një parti të fokusuar në këtë çështje të vetme më pak të dallueshme. Përveç kësaj, emigracioni është ngritur në listën e shqetësimeve pasi numri i azilkërkuesve është rritur – 30% e votuesve e listojnë këtë çështje si shqetësim, duke e bërë atë një nga tre të parët. Kjo çështje merret më seriozisht nga UDC/SVP duke e bërë atë partinë që ka më shumë gjasa të përfitojë nga shqetësimet në rritje në këtë fushë, përcjell tutje albinfo.ch.