Lajme

SRF shkruan për Ylfete Fanajn: Fëmija nga Kosova, në qeverinë e Lucernit

Një garë politike zvicerane u zhvillua në Lucern të dielën, e cila gjithashtu bëri bujë në Ballkan

Ylfete Fanaj është femra e momentit. Ajo nuk mund të ecë më pa u vënë re nëpër qytetin e Lucernit. Të dielën në mbrëmje, për shembull, një shofer taksie u ngjit pranë saj dhe i foli teksa po kthehej në shtëpi nga ceremonia e zgjedhjeve të PS-së. “U gëzova shumë, ishte një takim i mrekullueshëm në mesnatë”.

Urimet po vërshojnë nga kudo – edhe kryeministri dhe presidentja e Kosovës e kanë uruar Fanajn. Edhe në Zvicër zgjedhja e saj po tërheq shumë vëmendje, shkruan SRF, përcjell albinfo.ch.

Hamit Zeqiri është i kënaqur me rezultatin, ai vetë vjen nga Kosova dhe sot drejton një zyrë të specializuar në Lucern që këshillon njerëzit për çështjet e migracionit: “Kjo është një shenjë e madhe për shumë emigrantë që mund të kenë pasur shqetësime nëse do të pranohen në emër të tyre. Në këtë kuptim, është një shenjë vërtet e mrekullueshme”.

Në qytetin e Lucernit Fanaj shihet shpesh në publik si modele dhe përfaqësuese e emigrantëve – rol që asaj i shkon vetëm pjesërisht: “Unë jam më shumë se prejardhja e migracionit”. Në të ardhmen ajo do të jetë anëtarja më e re e Këshillit qeveritar, nënë dhe banore e qytetit. “Kjo është ajo që është e rëndësishme: që perspektiva të ndryshme të vijnë në këto institucione”.

Vëmendja është përqendruar edhe tek Fanaj pasi ajo po e rikthen PS-në në qeverinë e Lucernit pas një pauze 8-vjeçare. Fanaj është mësuar të jetë nën vëzhgim. Kur erdhi në Zvicër me familjen në moshën 9-vjeçare, vajza e punëtorëve sezonalë ishte fëmija i vetëm nga Ballkani në ndërtesën e shkollës, përcjell tutje albinfo.ch.

Sot, njerëz nga 160 kombe jetojnë në kantonin e Lucernit – por ajo mendon se kjo ende nuk ndihet mjaftueshëm në politikën e kantonit. Kjo ishte edhe arsyeja e hyrjes në politikë në atë kohë. “Në politikë, është shumë e rëndësishme për mua t’u ofroj njerëzve një platformë që dëgjohen më pak dhe që nuk e kanë këtë mundësi vetë. Do të doja t’i fusja çështjet tuaja në politikë”.

Ajo i qëndron besnike kësaj motoje. Ajo themeloi shoqatën “Lisa”, që mbron interesat e grave në prostitucion. Si këshilltare kantonale, ajo ka paraqitur iniciativa kundër dhunës në familje dhe për më shumë barazi, përcjell tutje albinfo.ch.

Opozita ishte dje

Fanaj përfundoi turneun klasik të kaut politik: Fillimisht u politizua në Parlamentin e qytetit të Lucernit, u zgjodh në Parlamentin e kantonit në vitin 2011, ishte drejtuese e grupit parlamentar të PS-së për katër vjet dhe u bë kryetare e Parlamentit të kantonit në vitin 2020 – d.m.th. “Gruaja e Lucernit”. Ajo politizon ashpër të majtën, kritikon partitë borgjeze ndonjëherë ashpër – dhe shpesh duhet të pranojë kritika vetë.

Si këshilltare qeveritare, ajo tani duhet të heqë dorë nga roli i saj si politikane opozitare. “Partia është pak në plan të dytë. Është jashtëzakonisht e rëndësishme për mua që të punojmë mirë së bashku si ekip dhe që të perceptohet kështu edhe nga jashtë.”

Deklarata diplomatike e zbulon: Fanaj duket se ka përfunduar tashmë ndryshimin e rolit nga parlamentare në këshilltare të qeverisë së Lucernit.