Lajme

Statistikat javore në Zvicër: Rritje e rasteve me 16 %

Këtë javë, 418 persona u shtruan në spital me Covid-19 në Zvicër, pak më poshtë se niveli i raportuar një javë më parë

Këtë javë, 164,333 raste të reja Covid-19 u raportuan në Zvicër, 16% më shumë nga 142,085 raste të raportuara një javë më parë. Duke pasur parasysh ngjitshmërinë e lartë të variantit Omicron, i cili tani dominon (84%) në Zvicër, dhe sa të lehta janë simptomat shpesh, numri real i rasteve mund të jetë dukshëm më i lartë, përcjell albinfo.ch.

Këtë javë, 418 persona u shtruan në spital me Covid-19 në Zvicër, pak më poshtë se niveli i raportuar një javë më parë, megjithëse shifrat e fundit ka të ngjarë të rriten sapo mbledhja e të dhënave të arrijë realitetin. Kapaciteti i ICU funksionon në 77% të kapacitetit me pacientët Covid-19 që zënë rreth 30% të kapacitetit total. Gjatë javës, u raportuan 89 vdekje të lidhura me Covid-19.

Varianti Omicron i virusit SARS-CoV-2 po përhapet me shpejtësi. Të martën, Dr Hans Kluge, Drejtor Rajonal i OBSH-së për Evropën, tha se Instituti për Metrikat dhe Vlerësimin e Shëndetit (IHME) parashikon që më shumë se 50% e popullsisë së Evropës do të infektohet me Omicron në 6-8 javët e ardhshme me normën aktuale.

Kluge tha se ai është thellësisht i shqetësuar që ndërsa varianti lëviz drejt lindjes, ne duhet të shohim ende ndikimin e tij të plotë në vendet ku nivelet e marrjes së vaksinimit janë më të ulëta. Në Danimarkë, ku rastet e Omicron kanë shpërthyer javët e fundit, shkalla e shtrimit në spital Covid-19 për pacientët e pavaksinuar ishte 6 herë më e lartë se për ata që ishin vaksinuar plotësisht gjatë javës së Krishtlindjes. Ai u bëri thirrje njerëzve që të vaksinohen, duke përfshirë përforcuesit, përcjell tutje albinfo.ch.

Përhapja e shpejtë e Omicron përfundimisht duhet të lërë më pak hapësirë ​​​​për përhapjen e variantit. Kjo kishte bërë që shumë njerëz të përpiqeshin të parashikonin se kur mund të arrinin kulmin e numrit të rasteve. Në MB, të dhënat nga projekti ZOE tregojnë një rënie prej 12% të numrit të rasteve krahasuar me javën e kaluar, duke sugjeruar se infeksionet mund të kenë arritur tashmë kulmin atje. Të dhënat sugjerojnë se rastet arritën kulmin më herët në mes të dhjetorit 2021 në Londër.

Për më tepër, numri i vdekjeve nga Covid-19 në MB ka mbetur relativisht i ulët gjatë gjithë valës Omicron. Kjo mund të jetë për shkak të niveleve shumë të larta të imunitetit. Epidemiologu Tim Spector paraqet të dhëna që tregojnë se më pak se 2% e popullsisë së Anglisë 15 vjeç e lart janë pa imunitet. Afro 90% e këtij grupi ka pasur të paktën një dozë vaksine dhe shumica e të pavaksinuarve kanë qenë të infektuar. Ky ‘mur imuniteti’ po ul ashpërsinë e sëmundjes, mendon Spector, përcjell tutje albinfo.ch.

Të dhënat e paraqitura tregojnë gjithashtu se si simptomat janë zhvendosur drejt atyre të një ftohjeje. Të dhënat më të fundit për janarin 2022 tregojnë se 52% e atyre me simptoma të ngjashme me të ftohtin në Mbretërinë e Bashkuar kishin Covid-19. Të dhënat sugjerojnë gjithashtu se periudha e sëmundjes mund të jetë më e shkurtër me Omicron sesa Delta, sipas Spector.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI