Lajme

Studentët e huaj që diplomojnë, mund të qëndrojnë në Zvicër

Shtetasit e vendeve të treta të trajnuar në universitetet zvicerane do të mund të qëndrojnë dhe të punojnë në Zvicër, edhe nëse vijnë nga një vend i tretë, ka vendosur Dhoma e Lartë e Parlamentit të vendit

Shtetasit e vendeve të treta që diplomohen nga universitetet zvicerane me një diplomë në një fushë që vuan nga mungesa e profesionistëve të kualifikuar do të lejohen të qëndrojnë në Zvicër.

Sipas rregullave aktuale, ata duhet të kthehen në vendet e tyre pas përfundimit të studimeve, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Këshilli i Shteteve, dhoma e lartë e Asamblesë Federale të Zvicrës, e pranoi këtë ndryshim të hënën – pas miratimit të propozimit nga Këshilli Kombëtar në mars – edhe pse disa deputetë e kundërshtojnë këtë veprim me arsyetimin se do të krijonte një kategori të vendeve të treta shtetas që nuk i nënshtrohen kuotave.

Në mars, deputetët zviceranë votuan në favor të masës me 135 vota kundër, 51 kundër, e cila do t’u lejojë studentëve të huaj nga jashtë BE-së / Zonës Ekonomike Evropiane të qëndrojnë në Zvicër dhe të punojnë pasi të diplomohen.

“Aktualisht, punësimi i shtetasve të vendeve të treta i nënshtrohet kuotave strikte, edhe nëse kanë studiuar në Zvicër. Por kjo rregullore nuk ka më kuptim”, tha në atë kohë deputeti Andri Silberschmidt.

Arsyeja, tha ai, është sepse Zvicra “paguan për të trajnuar këta të huaj dhe nuk ka kthim nga investimi nëse duhet të largohen nga vendi.

Ligjvënësi theksoi gjithashtu se lehtësimi i reformës kishte kuptim duke qenë se ka mungesë të profesionistëve të aftë në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjithashtu, dikush që ka studiuar në Zvicër, pa marrë parasysh kombësinë, “shpesh është i integruar mirë dhe ka një punë të paguar mirë,” argumentoi Silberschmidt.

Fillimisht qeveria zvicerane donte që reforma të mbulonte vetëm titullarët e një diplome master ose doktorature të marrë në një fushë që vuante nga mungesa e punëtorëve.

Por në fund deputetët vendosën të shtojnë të diplomuarit me ndonjë diplomë të arsimit të lartë. “I gjithë niveli terciar ka specialistë kompetentë që na duhen”, tha deputeti Marco Romano.

Partia Popullore Zvicerane (SVP) e krahut të djathtë kishte votuar kundër masës duke argumentuar se ishte kundër Kushtetutës zvicerane për të zgjatur imigracionin në një mënyrë të tillë.