Lajme

Studim i ri: Shtresa e ozonit të Tokës po shërohet

Një vrimë në shtresën e ozonit mbi Antarktidë është duke “u shëruar”, zbulon një studim.

Shtresa e ozonit po vazhdon të shërohet dhe ka potencialin të shërohet plotësisht, sipas një studimi të ri.

Një punim shkencor, botuar në Nature, paralajmëron një sukses të rrallë në kthimin e dëmtimit të mjedisit dhe tregon se veprimi i orkestruar global mund të bëjë një ndryshim, transmeton albinfo.ch.

Shtresa e ozonit është një mburojë mbrojtëse në stratosferën e Tokës, e cila thith pjesën më të madhe të rrezatimit ultravjollcë që na arrin nga dielli.

Pa shtresën e ozonit do të ishte gati e pamundur për asgjë për të mbijetuar në planet.

Në të kaluarën, përdorimi njerëzor i substancave – klorofluor karboni (CFC) – shkaktoi një dëm të tillë kërcënues për jetën në shtresën e ozonit që në vitin 1987, u miratua një traktat ndërkombëtar i quajtur “Protokolli i Montrealit” për t’i ndaluar ato.

Antara Banerjee, një bashkëpunëtor vizitues i CIRES në Universitetin e Kolorados Boulder, i cili gjithashtu punon në Administratën Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës (NOAA), është autori kryesor i studimit.

Ajo i tha The Independent: “Ne gjetëm shenja të ndryshimeve klimatike në hemisferën jugore, veçanërisht në modelet e qarkullimit të ajrit.

“Sfida ishte duke treguar që këto modele të ndryshueshme të qarkullimit të ajrit ishin për shkak të tkurrjes së ozonit të ngushtuar pas zbatimit të Protokollit të Montrealit.

“Rryma e avionit në hemisferën jugore po zhvendosej gradualisht drejt polit të jugut në dekadat e fundit të shekullit të 20-të për shkak të varfërimit të ozonit.

“Studimi ynë zbuloi se lëvizja ka ndaluar që nga viti 2000 dhe madje mund të kthehet. Pushimi në lëvizje filloi rreth në të njëjtën kohë që vrima e ozonit filloi të shërohet”, shtoi ai.

Shtresa e ozonit të Tokës është shëruar pasi një zvogëlim i madh i kimikateve të dëmtuar në atmosferë përmbys disa ndryshime shqetësuese në rrymat e ajrit përreth Hemisferës Jugore.

Nga ana tjetër, Studiuesit nga Universiteti i Kolorados Boulder thonë se kjo është pjesërisht për shkak të një ndalimi të substancave që shkatërrojnë ozon (ODS) në vitet 1980.

Ndikimi më i madh mund të shihet në avullin e avionit të hemisferës jugore, ai ishte duke lëvizur më tej në jug për shkak të varfërimit të ozonit, por që duket se po kthehet mbrapa.

Antara Banerjee, autore kryesor, thotë se kjo ka të ngjarë vetëm një ndryshim i përkohshëm për shkak të ndikimit të rritjes së niveleve të dioksidit të karbonit dhe më shumë ODS që vijnë nga Kina. /Albinfo.ch