Lajme

Studiuesit zviceranë bëjnë përparime në zhvillimin e vaksinës kanceroze terapeutike

Studiuesit në Zvicër kanë ndërmarrë një hap të rëndësishëm përpara në zhvillimin e një vaksine efektive terapeutike të kancerit duke krijuar një teknikë që aktivizon në mënyrë të sigurt qelizat imune

Në kontrast me shumicën e vaksinave, siç janë ato kundër fruthit dhe tetanozit, qëllimi i një vaksine terapeutike të kancerit nuk është të parandalojë sëmundjen, por të ndihmojë trupin të mbrohet nga një sëmundje që është tashmë e pranishme, shkruajnë mediat zvicerane.

Ndërsa vaksinat kancerogjene terapeutike u zhvilluan për herë të parë 100 vjet më parë, ato kanë mbetur gjerësisht joefektive deri më sot për shkak të dy pengesave kryesore, përcjell albinfo.ch.

Së pari, pasi mutacionet e tumorit janë unike për secilin pacient, antigjenet e qelizave kancerogjene duhet të synohen në një vend shumë specifik. Së dyti, nevojitet një sistem i sigurt për të dërguar vaksinën në vendin e duhur dhe për të arritur një reagim të fortë dhe specifik imunitar.

Për shkak se ato janë shumë të vogla, përbërësit e një vaksine priren të shpërndahen ose të zhyten në rrjedhën e gjakut para se të arrijnë në nyjet limfatike, përcjell tutje albinfo.ch.

Studiuesit në Institutin Federal të Teknologjisë në Lozanë (EPFL) kanë zhvilluar një teknikë premtuese për të kapërcyer këto sfida, e cila u përshkrua në lidhjen ACS Central Scienceexternal në fillim të këtij muaji. Ekipi i profesorit Li Tang në Shkollën e Inxhinierisë EPFL ka përdorur një teknikë polimerizimi të quajtur polikondensim për të zhvilluar një vaksinë prototipi që mund të udhëtojë automatikisht në vendin e dëshiruar dhe të aktivizojë qelizat imune atje.

Vaksina e re, e quajtur Polycondensate Neoepitope, përbëhet nga neoantigene (antigjenë të mutuar specifik për tumorin) dhe një ndihmës. Kur kombinohen brenda një tretësi, përbërësit natyrisht lidhen së bashku, duke formuar një entitet që është shumë i madh për t’u zhytur nga enët e gjakut dhe udhëton natyrshëm në nyjet limfatike. Teknika e patentuar deri më tani është testuar me sukses në minj, përcjell tutje albinfo.ch.