Lajme

Suedi: Krijohet sistemi për ruajtjen e mbetjeve bërthamore vdekjeprurëse

Qeveria suedeze ka miratuar planin e kompanisë SKB për menaxhimin e karburantit bërthamor dhe mbetjeve, që nënkupton ndërtimin e një uzine për ruajtjen e karburantit bërthamor të konsumuar dhe shumë radioaktiv, në një mënyrë të sigurt për 100 mijë vitët e ardhshme.

Plani është shumë i rëndësishëm, pasi energjia bërthamore është një formë e fuqishme e energjisë që mundëson prodhimin e energjisë së pastër, megjithatë mbetjet e krijuara bërthamore janë të rrezikshme, gjë që shpesh edhe është arsyeja pse energjia bërthamore nuk është akoma e popullarizuar.

Është vlerësuar se ka rreth 370,000 tonelata karburant bërthamor të shpenzuar në objektet e magazinimit të përkohshëm në mbarë botën, dhe tani qeveria suedeze ka miratuar një plan, me të cilin SBK-ja mund të ruajë në mënyrë të sigurt mbetjet radioaktive për 100 mijë vjetët e ardhshme.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI