Lajme

Tarifa e re mjedisore, fluturimi me kompanitë zvicerane do të jetë më i shtrenjtë

Grupi Lufthansa do të vendosë një lloj të ri tarife mjedisore për fluturimet duke filluar nga viti i ardhshëm. Këtë e ka bërë të ditur kompania.

Tarifa do të vendoset edhe nga Swiss dhe Edelweiss.

Kjo synon të kalojë një pjesë të kostove që lindin, për shembull, nga rregulloret mjedisore të BE-së.

Kjo përfshin, për shembull, sistemin e zgjeruar, pjesërisht vullnetar të tregtimit të emetimeve ose biokerozinë të prodhuar në mënyrë të qëndrueshme (SAF), e cila duhet të shtohet nga viti i ardhshëm sipas rregulloreve të BE-së. Nga viti 2025, 2 për qind e karburantit të aviacionit duhet të vijë nga vajguri i qëndrueshëm SAF.

Tarifa varet nga kohëzgjatja e fluturimit dhe klasa e rezervimit. Është nga 1 deri në 72 euro (69 franga zvicerane). Grupi Lufthansa ngarkon tarifën për nisjet e të gjitha linjave ajrore të grupit të tij në të gjitha 27 vendet e BE-së, si dhe në Britaninë e Madhe, Norvegji dhe Zvicër.

Linjat ajrore kanë zbuluar tashmë komponentë individualë të çmimeve herë pas here në të kaluarën. Shembulli më i njohur është tarifa shtesë e vajgurit, e cila që atëherë është ndërprerë./SRF