Lajme

Të dy Bazelët kërkojnë më shumë para për universitetet

29.7 miliardë franga për financimin e universiteteve midis 2025 dhe 2028 nuk janë të mjaftueshme thuhet nga kantonet e Basel-Stadt dhe Baselland. Kësisoj po kërkojnë një angazhim më të fortë nga qeveria federale në financimin e universiteteve.

Pas shkurtimeve tërthore në 2024, qeveria federale planifikon një rritje vjetore prej 2% nominale për të gjithë fushën e arsimit, kërkimit dhe inovacionit, shkruajnë qeveritë. Megjithatë, rritja e pritshme e numrit të studentëve dhe inflacionit ka të ngjarë të shkaktojnë kosto dukshëm më të larta, shkruan Blick.

Për universitetet, të cilat kanë kompetenca të përbashkëta midis qeverisë federale dhe kantoneve, Këshilli Federal në mesazhin e tij supozon ritme rritjeje në kontributet bazë prej vetëm 1% nominalisht për universitetet dhe 1.1% për kolegjet teknike.

Qeveritë shkruajnë se kjo është dukshëm shumë e ulët. Sipas parashikimeve federale, 1.5% më shumë studentë priten në universitete. Dhe rritja e studentëve prej 1.4% parashikohet për kolegjet teknike çdo vit.

Pranohet se situata financiare e qeverisë federale është e tensionuar, thuhet më tej. Megjithatë, kantonet e konsideruan përfshirjen më të madhe federale si thelbësore për performancën dhe cilësinë e arsimit, kërkimit dhe inovacionit, përcjell albinfo.ch.