Zhvillim

Të rinjtë shqiptarë, në garë ndërkombëtare për prodhimin e motorit “Moto 3”

Studentët që ëndërrojnë një motoçikletë të prodhimit shqiptar, do të prezantojnë prodhimin e motorit të tyre vitin e ardhshëm në Spanjë, në garën mes studentëve nga mbarë bota

Dëshira e tyre është që një ditë shqiptarët të kenë markën e tyre shqiptare të motoçikletës, Made in Albania. Ata janë në fazën fillestare të projektimit të punës për ndërtimin e një motoçiklete sportive të aftë për lëvizur në një nga pistat sportive të Spanjës ku do të testohen motorët e studentëve të shteteteve të ndryshme pjesëmarrëse në garën e quajtur “Motostudent”.

Studentët e këtij projekti mbajnë emrin “Prishtina Moto Team (FIMUP)” dhe janë një grup të rinjsh ambiciozë nga Kosova e Shqipëria që më nismë vullnetare kanë inicuar idenë për pjesëmarrjeje në garën ndërkombëtare të këtij lloji që mbahet vitin e ardhshëm në Spanjë.

Motori për të cilin janë zotuar ta ndërtojnë të rinjët shqiptarë, duhet të jetë sportiv i kategorisë 250 kubikë, konform kritereve botërore të motoçiklizmit Moto 3.

Kjo garë është e bazuar në rregulloren dhe specifikat e kategorisë botërore të MOTO GP 3 (250 cc) dhe në të marrin pjesë universitete nga mbarë bota.

“Projekti në vetvete përmbanëndërtimin e një motori prototip, nga fillimi deri në fund”, tregon Aurel Kolldani.

Studentët shqiptarë do ta ndërtojnë motorin nga zeroja me mbështetjen e universitetit të Prishtinës dhe do ta prezantojnë produktin e tyre në tetor të vitit 2018 në Spanjë në datat e caktuara nga federata e motoçiklizmit spanjoll

“I gjithë ky projekt mbështetet me punë vullnetare dhe gëzon mbështetje e bashkëpunim nga universiteti “Hasan Prishtina”; biznese në Prishtinë dhe dashamirës të motoçiklizmit apo të nismave mbarëshqiptare”, tregon inixhinieri i mekanikës, anëtar i grupit “Prishtina Moto Team” Aurel Kolldani, i cili bashkë me Durim Gashin, Bujar Llugaliun, Gurim Gashin, Egzon Zymberin, Agron Statovcin, Albulena Govorin, Valdrin Berishën dhe Uresa Mustafën kanë nisë punën për zhvillimin e këtij projekti inovativ.

Projekti bazohet në donacione dhe vetëfinancim, i cili synon zhvillimin e teknologjisë së motorëve si mundësi për studentë nga mbarë bota për të shfaqur aftësitë e tyre teknologjike në projektimin dhe ndërtimin e motorëve.

 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI