Lajme

Trenat më të vjetër në Zvicër qarkullojnë midis Gjenevës dhe Brig 

Mosha e mjeteve lëvizëse CFF ndryshon shumë në varësi të linjave të përdorura.

RTS rishikoi përbërjen e trenave në të gjitha linjat kryesore të operuara nga kompania hekurudhore.

Nëse jeni duke udhëtuar midis Lozanës dhe Sionit, disa vagona mund të duken pak të rrënuara me shkallët e tyre të larta, dyshemetë me linoleum dhe tualetet e ngushta. Nuk është thjesht një përshtypje: trenat në këtë seksion kanë qarkulluar mesatarisht për gati 30 vjet. Anasjelltas, për një udhëtim midis Chur dhe St. Gallen, do të keni të drejtë për automjete të vëna në shërbim vetëm tre vjet më parë. Për të zbuluar moshën mesatare të mjeteve lëvizëse, njësia e të dhënave RTS identifikoi llojin e vagonëve të përdorur për çdo tren të operuar nga CFF në rrjetin e tyre kryesor të linjës InterCity, InterRegio dhe RegioExpress.

Mosha e trenave CFF në të gjithë trafikun e linjës kryesore Mosha mesatare e trenave CFF që qarkullojnë në një seksion. Data e hyrjes në shërbim të çdo vagoni që përbën një tren përcakton moshën e tij.

Në kundërshtim me atë që mund të sugjerojë linja Gjenevë-Brig, Zvicra frëngjisht-folëse nuk është lënë pas dore në favor të Zvicrës gjermane. Për linjën Gjenevë-Zurih, nëpërmjet Lozanës dhe Friburgut, ka vetëm trena më pak se katër vjeç. Kjo është njëzet vjet më pak se për trenat në linjën Brig-Bern-Bazel, për shembull.

Zvicra italiane nuk është lënë jashtë dhe përfiton nga pajisjet e fundit, në qarkullim mesatarisht pesë deri në njëmbëdhjetë vjet. “Nuk ka diskriminim rajonal” Për David Henny, përgjegjës për planifikimin e shërbimeve të pasagjerëve në SBB, këto pabarazi nuk pasqyrojnë diskriminim rajonal. Shpërndarja e mjeteve lëvizëse vendoset sipas nevojave të secilës linjë, pavarësisht nga rajonet e përshkuara.

Disa elementë, si numri i vendeve të disponueshme ose nevoja për një makinë restoranti, merren parasysh për të ofruar trenat më të përshtatshëm për udhëtimin. Nëse mes Gjenevës dhe Brig-ut automjetet më të vjetra kanë më shumë se 40 vjet në rrota, mosha e trenave nuk duket të jetë shqetësimi kryesor për pasagjerët. “Nuk shoh shumë ndryshim.

Trenat janë gjithmonë të rehatshëm dhe ne mbërrijmë në destinacionin tonë,” vëren një klient në stacionin e Lozanës. Disa përdorues madje preferojnë vagonët e vjetër të mirë me një kate, të cilët i konsiderojnë më të qëndrueshëm, më të gjerë dhe më të këndshëm se trenat modernë me dy kate. CFF thekson se mosha e trenave, e përcaktuar nga data e hyrjes së tyre në shërbim, nuk përfaqëson gjendjen e tyre aktuale. Ata ndërmarrin rinovime të plota të automjeteve të tyre pas një numri të caktuar vitesh funksionimi në mënyrë që të zgjasin jetëgjatësinë e tyre dhe të përshtatin komoditetin e tyre, qoftë duke optimizuar hapësirën ose duke ofruar pritje më të mirë telefonike.

Kompletet e trenave CFF ICN janë rinovuar në punëtoritë e Yverdon-les-Bains. [RTS – Cyrille Gay-Crosier] Rinovime që shihen në mënyrë të favorshme nga klientët. “Ne paguajmë shumë për biletat, kështu që është mirë të investojmë në komoditetin e njerëzve,” tha një udhëtar për në Valais. Në epokën e riciklimit dhe mallrave të përdorura, trenat e vjetër CFF nuk bëjnë përjashtim dhe kanë ende një të ardhme të ndritur përpara, në Valais si kudo në Zvicër.