Lajme

UBS ul parashikimin e inflacionit zviceran për vitin 2024 në 1.6%

Ekonomistët e UBS-së po rishqyrtojnë pritjet e tyre për inflacionin për Zvicrën në rënie. Pas rënies së papritur të inflacionit në nëntor, banka tani pret që Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB) të ulë normat e interesit për herë të parë në fillim të verës, përcjell albinfo.ch.

Parashikimi për inflacionin mesatar vjetor në vitin 2024 do të ulet në 1.6% nga 2.0% e mëparshëm, sipas një vlerësimi nga Zyra kryesore e Investimeve e bankës kryesore të mërkurën.

Banka shpreh besimin se presioni inflacionist është zbutur në komponentë të ndryshëm të indeksit të çmimeve të konsumit, si ushqimet, mallrat shtëpiake, transporti dhe restorantet e hotelet. Për më tepër, në të ardhmen e afërt pritet një rritje nën mesataren e Zvicrës, e cila duhet të zbusë më tej presionin inflacionist, ashtu si edhe franga e fortë zvicerane dhe rënia e inflacionit në Eurozonë.

Sipas UBS, fakti që inflacioni nuk bie më shumë se parashikimi, vjen si pasojë e rritjes së pritshme të çmimeve për transportin publik dhe rritjes së normës referencë të interesit për qiratë, gjë që do t’i bëjë banesat edhe më të shtrenjta në të ardhmen. Çmimet e energjisë gjithashtu pritet të rriten më tej në janar.