Lajme

Ukrainasit presin rezultate konkrete në Bürgenstock

Derisa politika botërore po diskutohet në Bürgenstock, ukrainasit shpresojnë për rezultate të prekshme.

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, shfaqet i përqendruar, serioz, por i sigurt teksa del përpara mediave të mbledhura në fillim të konferencës. “Së bashku kemi arritur t’i japim një shans diplomacisë”, thotë ai.

Ukraina nuk e ka dashur kurrë këtë luftë, theksoi ai. Ishte një akt kriminal i Rusisë. I vetmi person që donte këtë luftë ishte Putin.

Presidentja federale, Viola Amherd, trajton tri pika në të cilat duhet të përqendrohen diskutimet: siguria bërthamore, siguria ushqimore dhe shkëmbimi i robërve të luftës dhe lirimi i civilëve të ndaluar arbitrarisht dhe fëmijëve të rrëmbyer ukrainas.

“Këto janë çështje me interes global që prekin drejtpërdrejt një numër të madh shtetesh dhe që tashmë janë propozuar në plane të ndryshme paqeje për Ukrainën”, shpjegon Amherd.

Ndërsa diskutimet po zhvillohen në Bürgenstock, një grua e re ukrainase poshtë në Lucern shpreson për rezultate të prekshme nga konferenca. Svitlana Belous është 34 vjeç dhe gruaja e Anatoli, një ushtar i zhdukur. “Burri im u zhduk saktësisht një vit e dy muaj më parë”, thotë Svitlana. “Kam informacione të pakonfirmuara se ai është në robëri. Por Rusia refuzon të konfirmojë robërinë e tij dhe të marrë përgjegjësinë për jetën dhe shëndetin e tij.”

Anatoli luftoi në front në rajonin e Kharkiv. Ai është zhdukur që nga prilli i vitit të kaluar. Shumë të afërm janë në të njëjtën situatë si ajo, thotë Svitlana. Ata nuk kanë asnjë informacion për të dashurit e tyre dhe nuk kanë kontakte me ta. Ata nuk e dinë se ku janë, si po ecin – apo nëse janë akoma gjallë.

Pas tronditjes fillestare, Svitlana vendosi të kërkonte burrin e saj. Për ta bërë këtë, ajo bashkoi forcat me të tjerët në organizatën “Save Ukrainian Prisoners of War”. Bëhet fjalë për vajzat, bashkëshortet, të dashurat dhe motrat e të burgosurve të luftës apo ushtarëve që raportohen të zhdukur. Një grup prej tyre udhëtuan me autobus nga Kievi në Zvicër në mes të javës për të rritur ndërgjegjësimin për këtë çështje – duke përfshirë një aksion përpara stacionit të trenit të Lucernit dhe më vonë në Gjenevë.

Svitlana iu drejtua pjesëmarrësve të samitit në terma të qartë: “Ne i kërkojmë komunitetit ndërkombëtar të na ndihmojë të kthejmë të afërmit tanë dhe të ushtrojë presion mbi Rusinë që të respektojë Konventën e Gjenevës dhe të lejojë Komitetin Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq të vizitojë të burgosurit”.

Sipas Svitlana, të burgosurit ukrainas të luftës në Rusi po mbahen në kushte të tmerrshme. Këtë e konfirmojnë të burgosurit e liruar.

KNKK mund të kontrollojë gjendjen shëndetësore dhe kushtet e ndalimit – dhe të zbulojë se kush është ende gjallë. Svitlana thotë, pothuajse me lutje: “Këta burra janë njerëz normalë – mësues, profesorë, sportistë – të cilët nuk kanë bërë asgjë tjetër veçse të mbrojnë atdheun e tyre, i cili u pushtua”.

34-vjeçari ukrainas beson fuqishëm se samiti në Bürgenstock mund të bëjë një ndryshim. Dhe në krye, presidenti i Ukrainës, Volodymyr Selensky, gjithashtu nxjerr besim kur thotë: “Unë besoj se historia do të bëhet këtu, në samit”./SRF