Koronavirusi: çast pas çasti

Ulen ndjeshëm rastet me Covid këtë javë në Zvicër

Shumica dërrmuese e atyre që infektohen, përfundojnë në spital ose vdesin me Covid-19 tani janë të pavaksinuar

Këtë javë, 10,309 raste të reja të Covid-19 u raportuan në Zvicër, me 31% më pak se 15,024 të regjistruara një javë më parë.

Këtë javë u regjistruan 35 vdekje të regjistruara nga Covid-19 krahasuar me 38 një javë më parë dhe numri i të shtruarve në spital ra nga 300 në 223.

Të hënën, përdorimi i certifikatave Covid u zgjerua më tej për të përfshirë ata që hyjnë në vend. Që nga 13 shtator 2021, një certifikatë e vlefshme është kërkuar për të hyrë në shumë vende, siç është brendësia e restoranteve, përcjell albinfo.ch.

Autoritetet zvicerane duan të zvogëlojnë rrezikun e ringjalljes së rasteve si dimrin e kaluar. Numrat e lartë të rasteve në nëntor të vitit të kaluar e vendosën sistemin shëndetësor të Zvicrës nën presion të rëndë. Midis fundit të shtatorit dhe fillimit të nëntorit 2020, numri i njerëzve në spital me Covid-19 u rrit 18 herë. Kjo ishte vala e dytë dhe më e keqe e pandemisë në Zvicër përsa i përket shtrimeve në spital dhe vdekjeve. Gjatë Nëntorit 2020, Dhjetor 2020 dhe Janar 2021, afër 7,000 njerëz vdiqën.

Sidoqoftë, me (55%) të popullsisë plotësisht të vaksinuar dhe një përqindje edhe më të lartë të më të rrezikuarve të vaksinuar plotësisht, një dimër aq i keq sa vitin e kaluar nuk ka gjasa.

Shumica dërrmuese e atyre që infektohen, përfundojnë në spital ose vdesin me Covid-19 tani janë të pavaksinuar. Më shumë se 90% (201 nga 223) e të shtruarve në spital dhe 69% (24 nga 35) e atyre që vdesin këtë javë ishin të pavaksinuar.

Për sa i përket shtrimit në spital, grupmosha më e goditur është aktualisht ata të moshës 50-59 vjeç. 54 persona në këtë grupmoshë u shtruan në spital këtë javë. Midis atyre mbi 49 vjeç, kjo grupmoshë është më pak e vaksinuar. 33% në të 50 -tat në Zvicër nuk janë ende të vaksinuar plotësisht, krahasuar me 23% të atyre në të 60 -tat dhe 14% të atyre 70 vjeç e lart.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI