Lajme

Universitetet zvicerane kanë frikë nga “ikja e trurit”

Përjashtimi nga programi kryesor i financimit të kërkimit të Bashkimit Evropian “Horizon Europe”# ka rritur rrezikun e një ikjeje truri të shkencëtarëve dhe bizneseve të reja fillestare nga Zvicra, kanë paralajmëruar zyrtarë të lartë të universitetit.

“Ne sigurisht do të zhvillojmë bashkëpunim me Shtetet e Bashkuara dhe Kinën, por vendi i natyrshëm për bashkëpunëtorët tanë mbetet Evropa”, deklaroi Yves Flückiger, president i universiteteve zvicerane dhe rektor i Universitetit të Gjenevës, në një intervistë për gazetën Le Temps.

Studiuesit në universitetet zvicerane kanë qenë në dyshime rreth aftësisë së tyre për t’u bashkuar me programin Horizon të BE-së, pasi vendimi i Zvicrës për të tërhequr prizën e një projekt-traktati që e lidhte atë më fort me bllokun pengoi aksesin. BE-ja e ka transferuar Zvicrën në statusin e vendit jo të asociuar në programin Horizon Europe, veçanërisht duke ndërprerë financimin e kërkuesve zviceranë nga Komisioni Evropian, përcjell albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI