Financa

Rënie rekorde e valutave evropiane

Valutat evropiane po pësojnë rënie rekord, ndërkohë që lufta në Ukrainë ka marrë vrull, duke nxitur tregtarët makro që të shesin shumicën e aktiveve më likuide.

Euro ra poshtë paritetit me frangun zviceran në ditën e hënë, që është hera e parë në atë nivel që prej janarit 2015, kur investitorët ishin të shqetësuar për aneksimin e Krimesë nga Rusia.

Zlota polake dhe forinti i Hungarisë ranë në nivelet më të ulëta të të gjitha kohëve kundër euros. Çdo valutë e Evropës Lindore ka rënë kundër dollarit në javën e kaluar, drejtuar nga humbjet e rublës, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Analistët thonë se nuk është e mundur të gjykohet se kur valutat evropiane do të ndalojnë rënien, nëse nuk ka të sinjale për fundin e sulmit rus në Ukrainë.

Sipas tyre, valutat e vendeve pranë luftës janë shitur nën panik, duke marrë parasysh se do të jenë më të ndikuarat nga sanksionet e Rusisë.

Megjithatë, asnjë valutë evropiane nuk është kursyer në rënien e fundit, me vetë euron, valutën e dytë më të tregtuar në botë,  që ka rënë me 5% këtë muaj.

Euro ra me 0.5% në 1.0873 kundër dollarit, pasi administrata e Biden sinjalizoi se po konsideron të ndalojë importet e naftës nga Rusia. Kundër frangut zviceran, euro tregtohej në nivel rekord të ulët prej 0.9972, duke humbur paritetin.

Rubla sinjalizohej në rënie me 11% në 137.44 për dollar, në tregtimet offshore.

Analistët thonë se duke marrë parasysh varësinë e Evropës nga nafta ruse, euro mund të bjerë drejt 1.06 kundër dollarit. Frangu zviceran, nga ana tjetër, blihet kryesisht në periudha të panikut botëror, pasi konsiderohet si aktive e sigurt.

Vendet lindore të Bashkimit Evropian kanë shtuar ndërhyrjet në treg për të mbrojtur valutat e tyre nga shitja nën panik. Banka Qendrore e Çekisë shiti valutë të huaj në tregtinë e fundit të javës së kaluar, duke iu bashkuar autoritetit monetar në Poloni, që ndërhyri për të tretën herë në 1 javë.

Banka Qendrore e Zvicrës theksoi se është gjithashtu gati të ndërhyjë dhe të trajtojë frangun që po fuqizohet.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI