Lajme

Varianti Omicron: Nuk ka rrezik për mbingarkesë të spitaleve në Zvicër

Duke pasur parasysh infektivitetin më të madh të variantit Omicron të virusit SARS-CoV-2, shumë ekspertë kanë qenë të shqetësuar se ai mund ta shtyjë sistemin e kujdesit shëndetësor në pikën e tij të thyerjes. Megjithatë, natyra në dukje më pak e rrezikshme e variantit ka bërë që studiuesit në Zvicër dhe Gjermani të arrijnë në përfundimin se mbingarkesa spitalore nuk ka gjasa.

Në Mbretërinë e Bashkuara, ndarja e numrave të rasteve dhe pranimeve në spital u dha studiuesve arsye për optimizëm. Por ata duhej të siguroheshin se e njëjta gjë do të ishte e vërtetë në Zvicër ku ka më shumë individë të pavaksinuar dhe më pak me imunitet natyror, përcjell albinfo.ch.

Për ta zbuluar, studiuesit zviceranë punuan me partnerë për të modeluar skenarë si për Zvicrën ashtu edhe për Gjermaninë. Ata krijuan një model që përfshin: moshën, statusin e vaksinimit dhe përforcues, dhe numrin riprodhues të rastit. Rezultatet sugjerojnë se varianti Omicron nuk ka gjasa të shkaktojë një numër rekord të pranimeve në ICU, qoftë në Gjermani apo në Zvicër, edhe në kushte të pafavorshme.

Sipas modeleve, Harald Renz i Universitetit Philipps në Marburg, një bashkëautor i studimit aktual, pret një kulm të numrit të personave të infektuar rreth fundit të shkurtit deri në mes të marsit në Gjermani. Në Zvicër, kjo mund të ndodhë disi më herët.

Nëse numri efektiv i riprodhimit mbetet nën 2, zënia e ICU në Zvicër dhe Gjermani nga pacientët Omicron nuk ka gjasa të arrijë nivele kritike, parashikon modeli.

Por mund të nevojiten masa shtesë. Për të ndihmuar në shkëputjen e shkallës së infeksionit dhe shtrimeve në spital, do të jetë e nevojshme të përmirësohet imuniteti në popullatën e përgjithshme, tha një tjetër nga studiuesit.

Ivan Lunati tha se masat duhet të drejtohen më shumë drejt karakteristikave specifike të nëngrupeve individuale nëse synimi parësor është shmangia e mbingarkesës së sistemit shëndetësor. “Unë mendoj se është koha për të zbatuar strategji specifike për grupe të ndryshme rreziku,” tha ai, përcjell albinfo.ch.

Autorët theksojnë gjithashtu se pasiguritë mbeten. Rreziku i saktë nga varianti Omicron, përfshirë pasojat afatgjata në raste të rënda, si dhe efikasiteti i vaksinës dhe zbehja e mbrojtjes, nuk janë hetuar ende tërësisht. Duke pasur parasysh pasiguritë, autorët theksojnë se rezultatet duhet të kuptohen si skenarë të besueshëm dhe jo si parashikime të sakta.