Lajme

Vazhdon rritja e vendeve të punës në Zvicër

Kompanitë në Zvicër raportuan gjithsej 7,100 (+5.9%) më shumë vende të lira pune se një vit më parë dhe treguesi i perspektivës së punësimit mbeti pozitiv

Shifrat e publikuara nga Zyra Federale e Statistikave të Zvicrës (FSO) tregojnë rritje të vazhdueshme të numrit të vendeve të punës në Zvicër.

Në fund të tremujorit të parë 2023, punësimi total ishte 2.2% më i lartë se një vit më parë dhe 0.6% më i lartë se në fund të 2022.

Kompanitë në Zvicër raportuan gjithsej 7,100 (+5.9%) më shumë vende të lira pune se një vit më parë dhe treguesi i perspektivës së punësimit mbeti pozitiv, tha FSO, pwrcjell albinfo.ch.

Numri i vendeve të punës është rritur në çdo tremujor që nga fundi i TM2 2020. Që nga 30 qershori 2020 numri i vendeve të punës zvicerane është rritur me gjithsej 5.7%. Rajonet me rritjen më të madhe gjatë kësaj periudhe ishin Rajoni i Liqenit të Gjenevës (+7.3%), Zvicra Lindore (7.2%) dhe Zvicra Qendrore (+6.9%). Rritje më e ngadaltë u vu re në Ticino (+5.8%), Cyrih (+5.4%), Mittelland (4.4%) dhe Zvicrën Veri-Perëndimore (+3.2%).

Që nga fundi i TM2 2020, numri i femrave që punojnë (+6,6%) është rritur më shumë se numri i meshkujve (+4,8%).

Gjatë TM1 2023, punët më të vështira për t’u plotësuar ishin ato që kërkonin praktikant të kualifikuar. 4.9% e vendeve të punës që kërkonin persona me këto kualifikime ishin të paplotësuara. Përqindje të larta të vendeve të punës që kërkonin arsim të lartë profesional (4.3%) dhe diploma universitare (3.8%) ishin gjithashtu të paplotësuara. Ata që kërkonin punëtorë vetëm me arsim të detyrueshëm shkollor kishin vetëm 1.5% të vendeve të tyre të punës të paplotësuara, transmeton albinfo.ch.

Ndërsa ky është një lajm i mirë për punëkërkuesit, nuk është për bankierët qendrorë që kanë detyrën për të zbutur inflacionin – tregjet e shtrënguara të punës zakonisht nxisin inflacionin pasi punëdhënësit konkurrojnë për një furnizim të kufizuar punëtorësh duke rritur pagat.

Vendimi tjetër për normën e Bankës Kombëtare të Zvicrës është planifikuar për 22 qershor 2023. Norma aktuale e bankës qendrore është 1.5%, nga -0.75% në qershor 2022. Zyra statistikore (FSO) më 26 maj 2023 tregon rritje të vazhdueshme të numrit të vendeve të punës në Zvicra.