Lajme

Vdekja e rekrutit të ushtrisë zvicerane pas stërvitjes, ngre pikëpyetje mbi shëndetin e tij

Të mërkurën në mbrëmje, një rekrut i ushtrisë zvicerane vdiq pas një stërvitjeje. Sipas mjekut sportiv Walter Frey, ka të ngjarë që ai të kishte pasur më parë probleme me zemrën.

Një rekrut i ushtrisë zvicerane u rrëzua gjatë një “marshimi të patrullës sportive” të mërkurën në mbrëmje në Eschenbach në kantonin St. Gallen. Ushtria fillimisht i ofroi ushtarit kujdes mjekësor dhe Rega e dërgoi atë në spitalin më të afërt. Megjithatë, ai vdiq atje pak kohë më vonë. Tani lind pyetja përse i riu, mosha e të cilit ende nuk dihet, vdiq gjatë marshimit 2.5 kilometra – sepse nuk ishte një ushtrim veçanërisht i kërkuar, shkruan 20minuten.

“Si rregull, asnjë incident shëndetësor nuk ndodh me një rekrutë të ri në një marshim të shkurtër patrullimi pa stres shtesë”, tha mjeku.

Me një kërkesë prej 20 minutash, specialisti i mjekësisë sportive, Dr. Walter O. Frey, përshkruan situatën. “Sigurisht, si rregull, asnjë incident shëndetësor nuk ndodh me një të ri të rekrutuar në një marshim të shkurtër patrullimi pa stres shtesë. Duhet të ketë pasur tashmë një problem të pazbuluar ose sëmundje të mëparshme. Skenari më i mundshëm është që rekruti vdiq nga vdekja e papritur kardiake. Ky është një fenomen shumë i njohur në sport”, u shpreh ai, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, sipas Frey, duhet theksuar se raste të tilla janë ende relativisht të rralla: “Me një rekrut për 100,000, ka një vdekje të papritur brenda 18 javëve të para të shkollës së rekrutimit – në 40 vjetët e fundit ka pasur nëntë vdekje për çdo 800,000 rekrutë”.

Frey thekson se sigurisht që çdo vdekje është një shumë. Megjithatë, vdekja e papritur kardiake është shumë e vështirë për t’u parashikuar ose parandaluar – pavarësisht ekzaminimit fillestar. Për shkak se problemi shpesh fshihet shumë mirë: “Pas fillimit të RS, rekruti duhet të raportojë te mjeku i trupës nëse ndihet i sëmurë. Gjëja tipike dhe e vështirë për vdekjen e papritur në sport është se zakonisht nuk ka fare shenja paralajmëruese, shkruan 20minuten.

Ushtari vdiq gjatë një stërvitje me tendosje fizike relativisht të ulët: urdhri ishte të marshohej përpara midis Rapperswil dhe Wattëil. Sipas zëdhënësit të ushtrisë Hofer, ushtarët po udhëtonin me një ritëm të lehtë. Kjo do të thotë se ata nuk duhej të mbanin maskë mbrojtëse ose pajisje të tjera të rënda. Hofer konfirmon se rasti tani po hetohet nga sistemi i drejtësisë ushtarake. Nuk ka ende informacion të mëtejshëm për këtë, përcjell albinfo.ch.