Lajme

Vdekshmëri e lartë në spitale, çfarë po ndodh në shërbimet e urgjencës në Francë? 

Një sistem jashtëzakonisht i brishtë po konsiderohet sistemi shëndetësor në Francë. Të mërkurën e kaluar, në Toulouse, një pacient kreu vetëvrasje pas disa ditësh në një zonë pritjeje të urgjencës psikiatrike. Ai u vendos në një zyrë për shkak të mungesës së hapësirës.

Tetorin e kaluar, Lucas, 25 vjeç, vdiq në dhomën e urgjencës Hyères nga shoku septik, sipas prindërve të tij, pas 10 orësh agoni duke u përpëlitur nga dhimbja.

Ankesa të tjera nga familjet u publikuan në fillim të vitit 2024, si në Nantes ose Eaubonne, në Val-d’Oise.

Përballë shumëzimit të këtyre rasteve, lind pyetja: a po shtohen në Francë këto tragjedi të “shmangshme”?

“Vështirë të thuhet, sepse nuk është bërë asnjë regjistrim”, vëren Marc Noizet, president i Samu-Urgences de France. “Por ka një ndjeshmëri të shtuar. Të gjithë e kanë kuptuar që sistemi shëndetësor, jashtëzakonisht i brishtë, nuk po funksionon siç duhet”.

Të dhënat e vetme të disponueshme, numri i “ngjarjeve të padëshiruara serioze të lidhura me kujdesin – domethënë mosfunksionimet që rrezikojnë jetën ose deficitin funksional – mbetet “në masë të madhe i nënraportuar”, sipas Autoritetit të Lartë të Shëndetësisë, transmeton albinfo.ch.

Midis janarit 2022 dhe marsit 2023, 136 “ngjarje” të këtij lloji, të lidhura me shërbimet e urgjencës, çuan në vdekje.

Përballë seriozitetit të situatës, deputetë, sindikata dhe shoqata kërkuan të mërkurën nga kryetari i Kuvendit Kombëtar krijimin e shpejtë të një komisioni hetimor për krizën emergjente.

Në verën e vitit 2023, numri i mbylljeve gjatë natës për shkak të mungesës së stafit ka arritur një shkallë të paprecedentë. Kjo mungesë e stafit detyron disa pacientë të kalojnë orë të tëra në pritje, ndonjëherë edhe disa ditë, në pritje të shtrimit në spital për shkak të mungesës së shtretërve të disponueshëm në departamente të specializuara.

Sipas shërbimeve statistikore të ministrive sociale, nga fundi i vitit 2013 deri në fund të vitit 2022 janë eliminuar afro 40 mijë shtretër të plotë të shtrimit në spital.

Rritja e rrezikut të vdekshmërisë

Përkeqësimi i situatës së urgjencës në Francë nuk është diçka e re. Shtatorin e kaluar, sindikata Samu-Urgences paralajmëroi tashmë për përkeqësimin e vazhdueshëm të situatës së emergjencës në vend. “Siguria shëndetësore ndonjëherë nuk sigurohet më, duke përfshirë edhe urgjencat kërcënuese për jetën”, tregoi organizata. Sipas një studimi të kryer në fund të vitit 2022, një natë e kaluar në pritje rrit rrezikun e vdekshmërisë për pacientët mbi 75 vjeç me 40%.