Shqipëria përtej bregdetit

Zbuloni me ne bukuritë e Alpeve Shqiptare

I nisur me pamjet mahnitëse të Liqenit të Komanit, marshimi 7-ditor nëpër Alpet Veriore të Shqipërisë, përshkohet i gjithi nga pamje secila më mbresëlënëse se tjetra

Dita fillon me një vizitë të shkurtër në rrënojat e Kështjellës së Rozafës, e cila është e vendosur në mënyrë strategjike në majë të një kodre pak jashtë qytetit. Nga kalaja ka pamje të bukura të liqenit, si dhe të gjithë qytetit dhe maleve përreth.

 

Liqeni i Komanit me traget dhe udhëtimi për në Valbonë

Udhëtimi përgjatë liqenit është absolutisht mahnitës, zgjat rreth 2 orë e gjysmë lundrim në kanionet e ngushta e të rrethuara nga male të njëpasnjëshme. Trageti vetë është pak bazik, pasi është kryesisht një lidhje e nevojshme shërbimi për komunitetin vendas, të cilët mund të duken pak të bezdisur kur një grup eksploruesish hipin në bord.

Shtigjet e barinjve nëper Alpet Shqiptare Lindore

Udhëtimi fillon në malet e egra dhe pothuajse të paarritshme të Shqipërisë së veriut. Ne ecim nga Valbona dhe kalojmë nëpër shpatet e gjera të luginës deri në fshatin e largët, tradicionalisht autentik, Kukaj, i cili përbëhet nga rreth 4 shtëpi (1150m).

Më pas do të ndjekim një shteg barinjsh në peizazhet e largëta të Alpeve Lindore të Shqipërisë. Është një shëtitje e mrekullueshme, ndërsa shtegu vazhdon nëpër livadhet e egra dhe pyjet me pamje të mrekullueshme në anën e kundërt të Luginës së Valbonës.

Pastaj do të zbresim në bujtinën tonë në Valbonë. Ndërsa kalojmë në shtegun e luginës së lumit (megjithëse do të kemi parë disa prej tyre më parë), sytë tanë do të  vërejnë bunkerë të shpërndarë nëpër brigjet e lumenjve, duke krijuar një skenë mjaft interesante me sfondin mahnitës të maleve. Ka pasur rreth 500,000 bunkerë në të gjithë Shqipërinë, për tu mbrojtur nga bota e jashtme armiqësore, duke e shndërruar Shqipërinë në një “fortesë”.

Kalimi Valbonë – Theth

Duke lënë pas Valbonën, së pari do të ngarkojmë bagazhet tona mbi kuaj dhe do të shkojmë drejt Qafës së Valbonës. Kalimi shtrihet në 1850m dhe është një nga pikat kryesore të udhëtimit tonë dhe ajo më klasikja e Alpeve Shqiptare. Udhëtimi shkon nga kalimi i Valbonës, nga ku ne mund të shohim përpara pamjet fantastike të maleve të Radohimës dhe pamjet e njëpasnjëshme mbresëlënëse në masivin Jezercë. Tani thellë në Alpet e Shqipërisë dhe shumë lart, ne kemi pas vetes një rrugë të gjatë, pasi gjurmët fillimisht kalojnë nëpër një pjerrësi të fortë, para se të lundrojnë nëpër livadhet dhe pyjet e bukura të ahut, për të arritur në mal, në fshatin Theth (800m).

Në zemër të Bjeshkëve të Namuna drejt kalimit të Pejës

Do të qëndrojmë në Parkun Kombëtar të Thethit dhe do të ndjekim një shteg për të bërë një ecje sfiduese në shtegun e Pejës (1730m). Ky shteg do të na sjellë disa nga pamjet më të bukura të Bjeshkeve të Shqipërisë. Nga Thethi gjurmët ngrihen në mënyrë të qëndrueshme, ndërsa ne drejtohemi në luginë duke kaluar livadhe dhe tokë bujqësore gjatë rrugës. Para nesh dhe në të dyja anët shihen maja mbresëlënëse, nga të cilat më e veçanta (por jo më e larta) është Mt. Arapit, i ashtuquajturi “Matterhorn” i Shqipërisë. Për ata që nuk dëshirojnë të marrin pjesë në këtë ecje ekziston mundësia për të bërë disa eksplorime lokale në Theth, vetë ose në shoqërinë e një prej guidave vendasve (për një tarifë të vogël dhe të rregulluar paraprakisht me guidën tuaj të udhëtimit).

Nëpër atraksionet e Thethit deri në Ndërlysë

Në radhë është një udhëtim për në fshatin e Ndërlysës (550m), pa asnjë ngjitje dhe zbritje të ndonjë niveli të lartë, por i pasur në atraksione. Në rrugën që ne do të kalojmë, shohim kishën e ndërtuar prej guri të Thethit, të mbuluar me çatinë tradicionale prej druri, përpara se të bëjmë një vizitë në “Kullën e Gjakut”, tani të restauruar, e cila është një nga disa shembuj të mbetur të një blloku kullash, e përdorur dikur nga burrat për mbrojtje nga gjakmarrja.

Ne do të vazhdojmë më tej gjurmëve për të arritur në ujëvarën freskuese të Thethit, dhe do të zbresim në tarracat e lashta të ndërtuara nga banorët misteriozë të luginës, në epokën e vonë të bronzit. Pranë kanionit të Grunasit mund të admirohet nga ura prej druri e Grelës, rrjedha e shkumbëzuar e lumit Shalë duke gurgulluar më poshtë.

Nëpërmjet luginës së Kapresë, direkt në zemrën e Shqipërisë

Ne e lëmë pas Ndërlysën përmes një shtegu i cili ngjitet së pari pranë kanionit të kanalit të arrijmë në pishinën e bukur natyrale të njohur si ‘Syri i Kaltër’ dhe nga këtu një rrugë dredha-dredha nëpër pyje do të na çojë në livadhe të hapura me sfond të masivit Biga e Gimajve, deri në arritjen e qafës.

Udhëtimi ynë në Alpet e Shqipërisë dhe eksplorimi i Bjeshkëve te Namuna është tani i plotë. Tani është koha për një dolli dhe për drekën e paketuar në ballkonin e shtëpisë prej druri aty pranë. Pastaj fillojmë transfertën nëpër luginën e bukur të Bogës deri në arritjen në rrafshin e Shkodrës ku bashkohemi me autostradën që për pak orë do të na çojë në kryeqytet, në Tiranën e njohur si një nga qytetet më energjike në Ballkan.

Kush është Outdoor Albania

Outdoor Albania, me 25 vjet eksperiencë është ndër tur operatorët kryesorë në Shqipëri. Ndër ofertat kryesore të tij janë guida e grupeve në ecjet malore nëpër Shqipëri, por edhe në Kosovë, Mal të Zi, Maqedoni, Greqi dhe Bosnjë. Linku: http://www.outdooralbania.com

Rruga “Gjin Bue Shpata“ Nr. 9/1 Sh. 2 Ap. 4

+355 42 227 121

 

[email protected]

http://www.outdooralbania.com/

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI