Kosova: vota e diasporës

Zgjedhjet në Kosovë, më 11 ose 18 qershor

Përfaqësuesit e partive parlamentare në Kosovë janë pajtuar, të enjten, që zgjedhjet e parakohshme parlamentare në vend të mbahen më 11 përkatësisht, 18 qershor

Një ditë pasi Kuvendi i Kosovës rrëzoi qeverinë me anën të mocionit të mosbesimit, presidenti Hashim Thaçi ka ftuar në një takim konsultativ përfaqësuesit e partive politike për të caktuar datën e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare. Sipas deklarimeve që dolën nga ky takim, ku nuk ishte përfaqësuesi i LDK-së, mbet si opsion data 11 ose 18 qershor për mbajtjen e zgjedhjeve.

Sipas Ligjit për Zgjedhjet e Përgjithshme, dita kur duhet të mbahen zgjedhjet e jashtëzakonshme duhet të jetë ditë e diel, dhe jo më herët se 30 ditë nga shpërndarja dhe jo më vonë se 45 ditë nga shpërndarja e Kuvendit. Hashim Thaçi dje me vendim ligjor, ka shpërndarë Kuvendin.

“Në përcaktimin e datës së zgjedhjeve duhet të marrim parasysh të gjithë faktorët që mund të ndikojnë në mbarëvajtjen e zgjedhjeve. Komisioni Qendror i Zgjedhjeve është shprehur i gatshëm të organizojë zgjedhjet dhe të sigurojë mbarëvajtjen e tyre”, ka thënë presidenti Thaçi, i cili mbetet optimist për zgjedhje të lira e demokratike.

Kosova, siç tha Thaçi, ka instaluar traditën e organizimit të zgjedhjeve të lira e të suksesshme. Sipas tij, edhe zgjedhjet e ardhshme duhet të dëshmojmë këtë dhe të sigurojmë një proces elektoral të besueshëm dhe të pranueshëm nga të gjithë.

Ndryshe në takimin e sot të ftuar nga president Hashim Thaçi, nuk mori pjesë vetëm Lidhja Demokratike e Kosovës, e cila pas votimit të mocionit për rrëzimin e qeverisë nga ana e Partisë Demokratike të Kosovës, është deklaruar se nuk e njeh Thaçin si president të vendit. Ndërsa për herë të parë në takimin e ftuar nga Thaçi morën pjesë përfaqësuesit e tri subjekteve opozitare, Lëvizja Vetëvendosje, AAK dhe NISMA.


 Të tjera nga Kosova: vota e diasporës