Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicër: A do të duhet të bëj karantinë kur të hyj në Gjermani?

Gjermania të enjten në mëngjes shtoi gjithë Zvicrën në listën e saj të karantinës 'me rrezik të lartë'. A do të thotë kjo se të gjithë do të duhet të bëjnë karantinë, përfshirë këtu edhe nga rajonet kufitare?

Gjermania ka vendosur gjithë Zvicrën në listën e saj të karantinës ‘me rrezik të lartë’ për shkak të rritjes së niveleve të infeksionit, përfshirë kantonet kufitare.

Më parë, Gjermania ishte duke ndjekur mënyrën e vendosjes së kantoneve individuale në listë kur normat e rasteve u rritën.

Tani, të gjitha 26 kantonet e Zvicrës janë vendosur në listë, përcjell albinfo.ch.

Lista e re do të zbatohet që nga mesnata e së shtunës, 24 tetor.

A mund të hyj nga Zvicra?

Rregulli, i zbatuar në një nivel federal, zbatohet për ardhjet nga të gjitha pjesët e Zvicrës.

Shteti gjerman i Baden-Württemberg, i cili kufizohet me Zvicrën, megjithatë ka vendosur një sërë përjashtimesh që lejojnë njerëzit të arrijnë nga Zvicra në kushte të caktuara.

Siç është raportuar nga Südkurier të enjten, ata që kalojnë kufirin nga Zvicra në Baden-Württemberg për punë ose për të vizituar familjen dhe miqtë do të lejohen ta bëjnë këtë pa karantinë, me kusht që të mos qëndrojnë më shumë se 48 orë.

Një përfaqësues nga Ministria e Shtetit e Çështjeve Sociale konfirmoi për Südkurier se kjo do të zbatohet për njerëzit që kalojnë kufirin në secilin drejtim, përcjell tutje albinfo.ch.

“Udhëtarët lejohen të udhëtojnë brenda dhe jashtë vendit çdo ditë pa u testuar ose pa u dashur të izolohen”, tha zëdhënësi.

Për sa kohë mund të qëndroj?

Pyetje e mirë.

Për të shmangur karantinën, qëndrimi do të duhet të jetë më pak se 48 orë.

Nëse një person qëndron më shumë se 48 orë, do të duhet të bëhet në karantinë.

Siç është raportuar nga Südkurier “nëse takoheni me miqtë në një zonë rreziku për kafe, mund të udhëtoni lehtësisht pa u dashur të ndërmerrni ndonjë masë. Sidoqoftë, kushdo që kalon një fundjavë të gjatë nga e Premtja deri të hënën në zonën e rrezikut (d.m.th. më shumë se 48 orë) do të duhet të karantinohet, të testohet dhe të raportojë në departamentin e shëndetit. ”

A ka ndonjë përjashtim tjetër nga kërkesa për karantinë?

Kushdo që viziton partnerin ose fëmijët e tij për të cilin kanë kujdestarinë do të jetë në gjendje të shmangë kërkesën.

Në mënyrë të ngjashme, kushdo që ndërmerr trajtim urgjent mjekësor do të jetë në gjendje të shmangë karantinën.

Oficerët e policisë dhe ushtarët janë gjithashtu të përjashtuar nga rregulli, përcjell tutje albinfo.ch.

Po në lidhje me blerjet apo takimet me miq të rinj përtej kufirit?

Hyrja në Gjermani për të shkuar në shoping ose për të takuar miq të ‘rastit’ është ende e lejuar, por vetëm në shtetin e Baden-Württemberg dhe vetëm për më pak se 24 orë.

Për më tepër, kjo është vetëm nga të ashtuquajturit kantone ‘kufitare’. Këto kantone janë Appenzells (Innerrhoden dhe Ausserrhoden), Aargau, Bazel, Jura, Schaffhausen, Solothurn, St Gallen, Thurgau dhe Cyrihu.

Cilat gjoba zbatohen për shkeljen e rregullave?

Gjobat për shkeljen e karantinës shkojnë nga 500 në 10,000 €.

Megjithatë, Ministria e Punëve Sociale tha që kontrollet më të mëdha kufitare nuk do të zbatoheshin në këtë pikë.

Në vend të kësaj, Ministria u bëri thirrje qytetarëve që t’i përmbahen rregullave.

Çfarë forme do të më duhet kur kaloj kufirin?

Ministria e Çështjeve Sociale ka thënë se asnjë formë zyrtare nuk do të jetë e nevojshme.