Lajme

Zvicër: Burrat janë përgjegjës për të ardhurat kryesore të familjes

Shumica e të anketuarve në një anketë të kryer në Zvicrën gjermanishtfolëse dhe franceze janë dakord me ndarjen e roleve tradicionale në ekonominë familjare midis burrave dhe grave

Baballarët pritet të punojnë me një përqindje më të lartë se nënat: sipas një sondazhi për punën me kohë të pjesshme të publikuar, shumica ende besojnë se janë burrat ata që janë përgjegjës për të ardhurat kryesore të familjes.

Të dy gratë dhe burrat e anketuar në sondazhin e Sotomo bien dakord në një pikë: Norma ideale e punës për një baba është 80 për qind. Për nënat, është 60% sipas grave dhe 50% sipas burrave, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Më pas i kushtohet rëndësi mbështetjes së familjes. Shumica e pjesëmarrësve janë në favor të vendeve të garantuara me ligj në çerdhe, si dhe kompensimit financiar për prindërit që kujdesen gjithmonë vetëm për fëmijët e tyre. Më shumë se 2000 njerëz morën pjesë në studim në fund të vitit të kaluar. Rezultatet janë përfaqësuese për Zvicrën gjermanishtfolëse dhe frëngjishtfolëse. Studimi u realizua në bashkëpunim me organizatën geschlechtergerechter.ch e cila, sipas përcaktimit të saj, synon të nisë debate jo dogmatike për tema që kanë të bëjnë me çështjet gjinore, përcjell tutje albinfo.ch.

Sipas autorëve të studimit, njerëzit me arsim të ndryshëm, të rinjtë, si dhe ata që votojnë për të majtën, favorizojnë një ndarje më të ekuilibruar të punës. Në praktikë, nënat me fëmijë në ngarkim punojnë mesatarisht me 55%, ndërsa baballarët me 91%.

Pothuajse 50% e të intervistuarve më pas argumentuan se, në rast të mungesës së personelit, do të ishin njerëzit pa fëmijë ata që përfundimisht do të duhej të rrisnin përqindjen e punës. Një shumicë mjaft e qartë tha se ata që punojnë me përqindje të pjesshme dhe fitojnë mirë nuk duhet të kenë të drejtën e ndihmës për çerdhet apo fondet e sëmundjes. Edhe pse shumë thonë se janë të vetëdijshëm për faktin se në rast të mungesës së personelit, do të duhej të punohej më shumë, mbi dy të tretat e të intervistuarve besojnë se Zvicra tashmë po punon shumë. Në përgjithësi, shihet nevoja për mbështetje më të madhe për familjet. Pikërisht nga ky këndvështrim është e mirëseardhur mundësia e një jave pune katërditore.