Lajme

Zvicër: Marrja dhe bashkimet e kompanive në rritje

Pavarësisht situatës së paqëndrueshme në tregjet financiare dhe luftës në Ukrainë, numri i bashkimeve dhe blerjeve (M&A) arriti një rekord të lartë në Zvicër në vitin 2022, përcjell albinfo.ch

Rreth 647 marrëveshje me pjesëmarrjen zvicerane u regjistruan vitin e kaluar, nga rekordi i mëparshëm 604 në 2021, tha të mërkurën kompania e konsulencës KPMG.

Megjithatë, vlera totale e marrëveshjeve ra me 18.5% në 138.5 miliardë dollarë (127.6 miliardë CHF).

Sektori më i përfshirë ishte telekomunikacioni dhe teknologjia, me 124 marrëveshje që arrijnë në 14.5 miliardë dollarë. Industria, dhe sektorët farmaceutikë dhe shkencat e jetës, ishin gjithashtu veçanërisht aktivë.

Ndërkohë, kur bëhej fjalë për transaksionet ndërkufitare, firmat zvicerane ishin më të përfshira në blerjen e të tjerëve sesa në blerje: 283 marrëveshje përfshinin një firmë zvicerane si blerës, krahasuar me 152 që ishin blerë.

Marrëveshja më e madhe e vitit 2022 ishte ndërkohë bashkimi prej 20.7 miliardë dollarësh që çoi në shkrirjen e kompanisë së aromave të Gjenevës Firmenich dhe firmës holandeze të ushqimit DSM. Raporti theksoi gjithashtu një marrëveshje prej 19 miliardë dollarësh, e cila pa firmën e duhanit me bazë në Zvicër, Philip Morris, të marrë përsipër Suedi Match, një prodhues shkrepsesh dhe duhani, përcjell tutje albinfo.ch