Lajme

Zvicër: Mësuesit, ‘të rraskapitur’ nga kërkesat pandemike

Mësuesit e shkollës në pjesën e goditur rëndë, frëngjishtfolëse të Zvicrës, thonë se janë të rraskapitur nga ngarkesat shtesë që vijnë nga pandemia e Covid-19. Ata po bëjnë thirrje për më shumë staf dhe burime, shkruan swissinfo.ch.

Situata Covid-19 në Zvicër është përmirësuar javën e fundit, por shtrimet në spital dhe vdekjet mbeten të larta. Më 27 nëntor vendi raportoi pak më shumë se 4,300 raste të reja në 24 orët e mëparshme. Kantonet që flasin frëngjisht – të cilat kanë qenë nën kufizime më të ashpra se pjesa tjetër e vendit – janë akoma më të prekurat, edhe nëse raportojnë një rënie më të shpejtë të infeksioneve të reja.

Shkollat, të cilat u mbyllën gjatë valës së parë Covid-19 në pranverë, mbeten të hapura. Qeveria federale bëri masa të shtrënguara në shkollat zvicerane në fund të tetorit, duke përfshirë bërjen e maskave të detyrueshme për mësuesit dhe nxënësit. Çdo kufizim i mëtejshëm u është lënë kantoneve individuale, të cilat janë përgjegjëse për çështjet arsimore në Zvicër.

Shoqata e mësuesve frëngjishtfolës (RVV) thotë se situata e tanishme do të thotë që mësuesit tani jo vetëm që japin mësime në terren, por gjithashtu mbikëqyrin punën e shkollës në distancë për nxënësit në karantinë ose të cilët janë të sëmurë, duke mbuluar stafin që mungon – numri i tyre u ngrit gjatë pandemisë – dhe duke mbikëqyrur zëvendësimet e tyre dhe duke u shpejtuar me mjete të reja të të mësuarit dixhital.
Mësuesit dhe menaxhmenti i shkollës, si dhe personeli tjetër janë “shumë të lodhur”, tha shoqata të enjten në një deklaratë.

“Nëse kjo valë e dytë vazhdon, ekziston rreziku që sistemi të mbingarkohet në kushtet e tanishme”, shtoi shoqata, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI