Lajme

Zvicër: Pronarët mund të rritin qiratë me 3 %

Standardi kombëtar i Zvicrës për kostot e hipotekave është rritur për herë të parë në historinë e saj, duke krijuar mijëra qiramarrës në tregun e banesave me çmime të larta të vendit për rritje të qirasë.

Pas vitesh rënie, norma e interesit referencë për qiratë u rrit nga 1.25% në 1.5%, tha të enjten Zyra Federale e Strehimit. Sipas ligjit zviceran, një rritje standarde me një çerek pikë përqindjeje u lejon pronarëve të rrisin qiratë me 3%, përcjell albinfo.ch.

Rritja – e vlefshme nga e premtja – është nxitur nga rritja e kostove të huamarrjes nga Banka Kombëtare e Zvicrës për të luftuar inflacionin. Megjithatë, ekonomistët kanë paralajmëruar se vala e mëvonshme e rritjes së qirasë mund të nxisë vetë rritjen e çmimeve të konsumit.

Standardi i llogaritur tremujor u prezantua në vitin 2008 dhe bazohet në normën mesatare të interesit të hipotekave vendase në franga zvicerane. Ekonomistët parashikojnë një rritje të mëtejshme në të paktën njërën nga dy datat e ardhshme të publikimit më 1 shtator dhe 1 dhjetor.

Ndërsa qiratë janë vendosur të rriten, çmimet në tregun e pasurive të paluajtshme të Zvicrës tregojnë shenja dobësimi.