Lajme

Zvicër: Shpesh janë të rinjtë që konvertohen në Islam

Njerëzit që konvertohen në Islam në Zvicër janë shpesh të rinj, ndonjëherë të mitur, sipas Federico Biasca, studiues në Qendrën Zvicerane për Islamin dhe Shoqërinë në Universitetin e Friburgut. Ai vlerëson se përqindja e të konvertuarve në Islam është midis 2 dhe 3%.

Ky është një vlerësim përmbledhës i bërë nga numri i njerëzve që pretendojnë se janë Islam dhe që nuk vijnë nga emigracioni, shton në një intervistë të transmetuar të shtunën nga La Liberté Federico Biasca, i cili kreu intervista me pesëmbëdhjetë shoqata myslimane të Zvicrës frëngjishtfolëse dhe Ticino për studimin e tij. “Ne nuk kemi shifra të sakta statistikore”.

Sipas statistikave federale, 400,000 njerëz pretendojnë se i përkasin Islamit në Zvicër, të gjitha tendencat të kombinuara. “Disa të konvertuar janë tashmë në kontakt me myslimanët përreth tyre dhe të tjerë bëjnë një kërkim më personal, ndonjëherë pas një udhëtimi në një vend me shumicë myslimane ose pasi kanë lexuar tekste”, shpjegon studiuesi.

Federico Biasca nuk e priste që një përqindje e tillë e të miturve të konvertoheshin në Islam. “Vetë drejtuesit e shoqatave myslimane janë të befasuar” nga konvertimet e të miturve dhe “jo gjithmonë dinë ta menaxhojnë këtë fenomen”, shton ai.

Konvertimet e të rinjve janë më shumë ardhje spontane sesa për shkak të prozelitizmit, vëren ai. “Përgjithësisht, të rinjtë që trokasin në derën e një xhamie tashmë e kanë idenë e konvertimit”, vëren eksperti. “Ata duan të legjitimojnë besimin e tyre duke marrë pjesë në një shoqatë”.

Për Federico Biasca-n, shoqatat myslimane kanë një rol për të luajtur në parandalimin e radikalizimit. “Ne e dimë se neokonvertuesit janë veçanërisht të pranishëm në grupet radikale, për shembull, nëpërmjet rrjeteve sociale”, vëren ai. Por këto “prishje […] mbeten në ultra-minorancë”./SRF