Lajme

Zvicër: Tregu i punës lulëzon, por plotësimi i vendeve të lira të punës nuk është i lehtë

Punëdhënësit në Zvicër kanë muaj që kërkojnë personel të kualifikuar, por shumë prej tyre nuk mund të plotësojnë vendet e lira të punës. Këta sektorë janë veçanërisht të shqetësuar

Zvicra ka një “problem” të lakmueshëm ndoshta nga situatat e kombeve të tjera: shumë vende pune dhe jo kandidatë të mjaftueshëm për t’i plotësuar ato.

Ndërsa shkalla e papunësisë pas Covid në gjithë Bashkimin Evropian kalon 6 për qind, në Zvicër është vetëm 2.1 për qind. Kjo në mënyrë efektive do të thotë se shumë punëdhënës zviceranë nuk janë në gjendje të gjejnë kandidatë të përshtatshëm për pozicione të hapura, transmeton albinfo.ch.

Tani për tani, 114,000 vende të lira janë duke u shpallur në gjithë Zvicrën, sipas Zyrës Federale të Statistikave (FSO). Kjo është 60 për qind më shumë se në të njëjtën kohë në 2021 – hera e parë që “numri i përgjithshëm i posteve vakante ka tejkaluar shifrën 100,000”, tha FSO. Mungesa e stafit prek pothuajse të gjitha industritë, me kërkesën më të madhe në degën e hoteleve dhe restoranteve, si dhe në sektorët e kujdesit shëndetësor, shërbimeve sociale, teknologjisë së internetit dhe ndërtimit. Ky fenomen i tejkalimit të ofertës së kërkesës tregon se tregu i punës i Zvicrës është rikuperuar mirë nga pandemia, e cila, sipas ekspertëve, është për shkak të pikave të forta të vendit, përfshirë kushtet politike, ekonomike dhe financiare. “Edhe në një kohë krize, Zvicra shënoi falë stabilitetit, parashikueshmërisë dhe sigurisë së saj”, tha Patrik Wermelinger, anëtar i bordit ekzekutiv të Switzerland Global Enterprise (SGE), i cili promovon vendin jashtë vendit në emër të qeverisë federale dhe kantonet, transmeton tutje albinfo.ch.

Cilat pjesë të Zvicrës kanë më shumë vende pune?

Kërkesa është e lartë në Zvicrën Veriperëndimore dhe në zonën e Liqenit të Gjenevës, të cilat përfshijnë zona rreth qyteteve të mëdha dhe qendrave industriale/biznesore të Bazelit, Cyrihut, Zug, Gjenevës dhe Lozanës – rajone ku ndodhen shumë kompani ndërkombëtare.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI