Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicër: Virusi ka ndikuar negativisht në shëndetin mendor

Kriza e koronavirusit ka pasur një efekt negativ në shëndetin mendor të Zvicrës, ka konfirmuar një studim në pjesën gjermane folëse të vendit.

Nga 9.227 personat e pyetur, 47% thanë se kriza kishte ndikuar negativisht në moralin e tyre, 31% thanë se nuk kishte patur ndikim të vërtetë në shëndetin e tyre mendor, dhe 22% u përgjigjën se ajo kishte pasur një efekt pozitiv. Një shumicë e grave (51%) e konsideruan ndikimin negativ, krahasuar me 45% të burrave, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Studimi gjithashtu zbuloi se të rinjtë ishin, ata që ndjejnë se gjendja e tyre mendore ka ndikuar negativisht nga kriza. Sa më të vjetër ishin, aq më pak ndjeheshin se kishte një efekt në këtë mënyrë.

Sondazhi u krye nga instituti Sotomo për OJQ-në Promovimi i Shëndetit në Zvicër, si pjesë e një fushate të shëndetit mendor që gjithashtu inkurajon njerëzit të shprehin ndjenjat e tyre, përcjell tutje albinfo.ch.

Më shumë emocione

Ky studim zbuloi se njerëzit kishin përjetuar një gamë më të madhe emocionesh se zakonisht në muajt e fundit, megjithëse ende vetëm një pakicë ndihej rehat duke folur për to.

Një analizë e 46 emocioneve të mbuluara nga sondazhi zbuloi se dashuria, gëzimi dhe ndjenjat e sigurisë së brendshme ishin emocionet pozitive më së shpeshti të përmendura, ndërsa mosbesimi dhe dëshpërimi ishin ato më shpesh të ndjera negative.

Ndërsa sondazhi përfshinte vetëm pjesët që flisnin gjermanisht të vendit, “dikush mund të pyesë veten nëse emocionet dhe ndjenjat e njerëzve në rajonet frëngjisht dhe italisht ishin të njëjta”, komentoi Florence Nater, drejtor i Koordinimit për shoqatat e shëndetit mendor frankofon.