Shkurt.ch

Zviceranët janë vrapuesit më të shpejtë të maratonës në botë

Një studim i rezultateve në gara ka zbuluar se efikasiteti zviceran shtrihet edhe në maratonë, me një kohë mesatare përfundimi prej 3h50m37s, përcjell albinfo.ch.

Jens Jakob Andersen dhe Vania Nikolova analizuan mbi 19 milionë të kohës përfundimtare të maratonës nga e gjithë bota mes viteve 2008 – 2018 për të arritur në rezultatet që u publikuan të mërkurën.

Gjatë 11 vjetëve të fundit, zviceranët janë përmirësuar me 14:56 minuta, ndërsa mesatarja botërore ka shënuar rënie të kohës përfundimtare në 3:55 minuta. Në thelb, vrapuesit zviceranë janë 40 minuta më të shpejtë, përcjell albinfo.ch.

Janë femrat ato të cilat kanë ndihmuar në  përmirësim e kohës, koha mesatare e përfundimit prej 3:49:13 është më e shpejtë se sa e meshkujve nga shumica e vendeve të tjera, përfshirë vendet fqinje, si Gjermania, Franca, Italia dhe Austria.

Linku

https://runrepeat.com/research-marathon-performance-across-nations